Jag skrev till Simon och undrade om han hade tid att prata. Precis som alltid så har han egentligen något annat han måste göra. Men han svarar i princip alltid ”Nu? :)” oavsett. Det blev ett kort samtal på 20 minuter. Vi han avhandla allt som hänt sedan vi pratade igår.

andreas-ironman-mallorca-2015-10

Swimskins fanns bara tillgängliga i storlek S. Men det gick ändå. Innan Ironman Mallorca 2015. Simon flög ner för att blanda sportdryck.

Det har nu gått drygt tre år sedan Simon ringde och berättade om sina planer. Att starta upp ett företag som producerar de produkterna som han rekommenderat mig att blanda till. ”Det kommer att smaka helt okej istället för vedervärdigt. Ingen annan är så uppdaterade utan verkar mest vara ute efter att tjäna pengar.”
Sedan dess har jag varit försökskanin, smaksättare och lite allt möjligt. Simon jobbar dygnets alla vakna timmar med att läsa studier, utveckla produkter och packa ordrar i sitt vardagsrum. De är snart redo för att expandera. Min vän Fredrik har börjat jobba för dem idag och de bör snart kunna ha både lager och kontor någon annanstans än i Simons vardagsrum. Det blir i alla fall svårt för dem att få in 1,3 ton produkter i en lägenhet där det redan står ett par hundra kilo.

Simon har högre tankar än jag har kring min egen karriär. Jag jämför mig mot de som är i världseliten idag. Kanske kan jag utmana dem i löpningen, definitivt kan jag det på cykeln men absolut inte i simningen. Jag kommer alltid att komma upp ur vattnet en bit bakom. Men jag blir bättre och bättre. Rent fysiskt kommer jag kanske aldrig att ha samma fysiska kapacitet som de allra bästa. Men Simon tror att detaljerna blir avgörande. Noggrannheten kommer att vara på min sida. Med en blandning av noggrannhet och erfarenhet kanske jag en dag kommer att kunna klara sub 8h på en Ironmandistans. Simon är säker på det. Jag hoppas på det.

ironman-kalmar-2015-2-51

Simon langar åt mig i Kalmar Ironman 2015.
Foto: Ida Carlsson

På många sätt är Simon annorlunda mot många andra företagare. Han ville starta för att producera något som gör att idrottaren inte tappar i prestationsförmåga under långa lopp. Produkter som optimerar den kapacitet man har.
Jag frågade honom vad han ska göra den dagen då Umara blir ett riktigt stort, och kanske marknadsledande, företag. Han började berätta om alla de produktidéer som idag behövs men inte finns och om hur han skulle ha råd att göra egen forskning. När jag frågade om vad han skulle göra med pengarna svarade han: ”Vi skulle kunna åka världen över för att tävla, testa och träna. Jag skulle åka med dig och Fredrik överallt. Vi borde tävla/träna i Australien i flera månader. Skaffa ett eget testlabb i Göteborg. Och se till att ni (jag och Fredrik) har allt ni önskar för att prestera så mycket ni bara kan.”

Försäljningen för Umara ökar stadigt. Deras produkter används numera av t.ex. Svenska Friidrottslandslaget och Team Tre Berg. Det är en enorm framgång för ett så litet företag som inte har en hundradel av den budget som flera konkurrenter har. De har bara en annan drivkraft och ett annat syfte. Simon har t.ex. inte ens nämnt marknadsföringsvärdet i att samarbeta med Tre Berg eller Friidrottsförbundet. Han har bara pratat om hur mycket bättre de kommer att kunna prestera när de har Tommys och Simons egen hjälp med upplägg/produkter.

ironman-kalmar-2015-2-31

Simon var nöjd med min fjärdeplats i Kalmar Ironman 2015.
Foto: Erik Arenhill

Jag önskar själv att jag kunde göra mer för att hjälpa Simon, Tommy och numera Fredrik. Drivkraften är något jag vill vara en del av. Och jag är väldigt stolt att ha varit en del av den så länge. Att jag suttit i Simons vardagsrum och gjort smaktester på bars, gels och olika sportdrycker.

Nyligen har Umara tagit fram en ny bar. Det tog lång tid att få ingredienserna att smaka gott, tåla både kyla och värme, ha en 2:1-sammansättning av kolhydrater och förpackas i rätt storlekar. Jag hade med mig ett 50-tal bars till Mallorca för en månad sedan. Men jag råkade ställa kartongen inom en armlängds avstånd från Idas nattduksbord. Nu har jag två kvar. Av de resterande 48st har jag ätit två.

Simon och Tommy har även kompletterat sortimentet med D-vitamin och Omega 3. Inom kort kommer det nya produkter som idag verkar vara mer eller mindre hemliga.

Om du är ute efter något som verkligen optimerar din prestation och hjälper dig att få ut den kapaciteten du reda har så bör du redan nu testa Umaras produkter. Det är långt kvar till säsongen men det är dags att testa energiupplägg redan nu. Gå med i Umara Sports Club samtidigt och ställ lite frågor i deras FB-grupp. Simon, Tommy, Fredrik och jag är där och hjälper till med tips på energiupplägg och liknande.

ironman-kalmar-2015-2-56

Simon instruerar Ida i hur hon ska blanda sportdryck åt mig ifall han inte är med på en tävling. I Kalmar 2015.
Foto: Erik Arenhill.

Här finns Umaras Ubar (de som Ida antagligen har ätit upp under tiden jag skrivit det här) och deras övriga produkter.

Om du gillar affärsidén (som snarare handlar om prestation) och Simon/Umara kan du följa dem på Instagram, Twitter, Facebook,  Prestera Mera och deras egna hemsida Umarasports.com. Om du inte litar på dem eller deras produkter kan du ifrågasätta dem någonstans i medierna jag angett ovan. De kan backa upp allt och har stöd i vetenskapen för varenda ingrediens de har i sina produkter. Simon och Tommy blir bara glada ifall de får sådan frågor. Förvänta dig ett löjligt långt svar.

Umaras produkter

En del av Umaras produktsortiment.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.