Jag har gjort en tävlingsplanering för 2016. Den har skiftat lite fram och tillbaka. Men nu har jag nästa spikat den.

10 april – Portocolom Triathlon 111 (C)

23 april – Triathlon Colonia Sant Jordi

24 april – Triatló Olimpic Ferrer Hotels

7 maj – Ironman 70.3 Mallorca (C)

22 maj – Ironman 70.3 Barcelona (C)

29 maj – Best Open Water, 5k

30 maj – Best Open Water, 4,5k

31 maj – Best Open Water, 1,5k

31 maj – Best Open Water, 2,5k

3 juni – Best Open Water, 3,8k

5 juni – Totaltri Mallorca, (70.3) (C)

26 juni – Triathlon Andratx

2 juli – Vansbro Triathlon (C)

17 juli – Challenge Roth (A)

21 augusti – Ironman Köpenhamn (B)

24 september – Ironman Mallorca (C)

15 oktober – Challenge Paguera (C)

20 november – Ironman Arizona (A)

A-tävling – Årets viktigaste eller näst viktigaste tävling

B-tävling – Nyckeltävling, men med mindre fokus än A-tävling

C-tävling – Mindre viktig tävling. Körs mest som träning/test eller för att försöka skramla några kvalpoäng om det känns aktuellt.

Omarkerad tävling – Träningspass fullt ut. Kan mycket väl hända att jag börjar köra intervaller mitt under tävlingen eller slår av på tempot oavsett placering.

ironman-kalmar-2015-77

Målsättningen är att dels köra in 100 000kr i prispengar under året. Pengar är inte det viktiga egentligen. Jag gillar inte att tänka så. Men de är nödvändiga till min satsning. Att jag har satt upp 100 000kr som mål är för att jag ska kunna räkna samman årets tävlingsresultat totalt sett. Det går inte ifall jag räknar poäng, placeringar eller något annat. Det enklaste är att se prispengarna som en direkt värdering av min prestation under året.

På mina A-tävlingar siktar jag på att klara sub 8:15 i Challenge Roth (alternativt ha hunnit i mål innan Jan Frodeno har duschat och åkt hem efter sitt världsrekordlopp) och topp 8 i Arizona. Jag räknar då med att motståndet är rätt hårt i Arizona. I Köpenhamn IM siktar jag på topp 3. Där räknar jag med att motståndet är tuffare än 2015. Skillnaden är att jag har tränat inför en IM i 14 månader istället för i 6 veckor.

Jag har gjort en ordentlig analys av både min egen (nuvarande) tävlingskapacitet och tidigare års resultat på tävlingarna. Framförallt har jag jämfört pace i löpningen samt effekt på cykeln för flertalet top 10-placerade triahleter tidigare år. Min egen potential har jag bedömt utifrån puls i förhållande till pace/effekt samt min tendens att kunna hålla den länge. På cyklingen känner jag mig relativt säker på min bedömning. Bedömningen av löpningen är enklare att göra, så även där känner jag mig hemma. Däremot har jag inte lika bra koll på simningen. Den är mest lättpåverkad av yttre faktorer men också min svagaste och mest ojämna gren.

Jag har också gjort en energiberäkning där jag räknat på intag, uttag, laddning och RQ-värde. Rent energimässigt hade jag mycket kvar i Kalmar IM. Där hade jag andra begränsningar. Dessa nybörjarbekymmer är borta till detta året. Nu kan jag fokusera på att verkligen tömma mig på allt jag har utan att oroa mig för cykla eller springa för hårt.

ironman-kalmar-2015-2-45

Till 2017 lägger jag eventuellt in IM South Africa, IM Frankfurt (EM) och Kalmar IM.
 
Genom att göra så bäddar jag för att samla en hel del kvalpoäng till Hawaii. Chansen att jag lyckas kvala finns där. Men jag har inte råd att göra en dålig tävling (i förhållande till min kapacitet, inte slutresultat). Om jag ändå gör en dålig tävling måste jag inse det redan innan jag hunnut avverka halva löpningen och bryta. På så vis kan jag backa upp den tävlingen med en annan tävling.
 
Med ett sådant upplägg finns det rimliga möjligheter för mig att dra in upp mot 4500 kpr (kpr=poäng). För att kvala måste jag ha minst 3500kpr. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.