Det är något av det första jag tänker varje dag när jag vaknar. Att jag på något sätt ska lösa min skada. Det är ingen allvarlig skada jag har. Men plantar fasciit har en tendens att vara en väldigt långdragen skada. Det största problemet är att plantar fasciit inte läker. Kroppen slutar agera för att läka skadan. Därför går man ofta på det med stötvågor. Vilket jag också gjort/gör. Men det går långsamt.

Idag tror jag att jag kommit ytterligare ett steg på vägen när jag flyttat klossar, testat fler skor och bytt pedaler. Igen. När jag är skadad eller på något sätt inte riktigt får ut det jag vill av kroppen gör jag allt för att lösa det. Därför har jag t.ex. 11 olika cykelsadlar och 7 par cykelskor.

Idag är jag allt mer inne på att mina cykelskor/pedaler orsakat min plantar fasciit. Jag har antagligen trampat för mycket med stortåleden under ett par veckor då jag cyklat väldigt mycket. Det är i princip omöjligt för de flesta. Men med 15h cykling i veckan varav säkert 3h med en belastning på och strax över tröskel, är det nog möjligt. Lägg därtill att jag har (hade) en tröskel nära 400w. Det är inte så vanligt. 400w innebär ungefär 40kg per tramptag för mig. Med fördelningen i tramptaget inräknad så återstår kanske 30-35kg i tryck varje tramptag.

andreas-linden-port-de-soller-cycling-8

Jag har justerat det jag misstänker har lett till skadan. Men det verkar inte riktigt räcka till. För efter ett enda cykelpass blir jag sämre. Även om det är lätt. Jag gör inte sönder något igen av att cykla. Men jag kanske förlänger rehabtiden med ett par dagar. Dock finns det en möjlighet att jag kommer att kunna cykla väldigt snart om jag bara hittar rätt metod/inställningar.

På onsdag i nästa vecka åker jag hem till Sverige för mer undersökningar/stötvågor. Sedan vill jag tillbaka hit så snart som möjligt för att träna inför Ironman Mallorca den 24 september. Även den tävlingen börjar hamna i riskzonen för att inte bli av. Men oavsett kommer jag nog att kunna simma/cykla. Löpningen blir eventuellt bara några kilometer eller upp till en halvmara för mig. Längre än så är jag osäker på om jag vågar springa även om jag skulle vara träningsbar inom två veckor.

Imorgon vaknar jag med nya förhoppningar. Och så fortsätter det. Men jag tror ändå att jag kommit långt idag. I helgen ska jag testa det jag kommit fram till under en lätt cykeltur.

andreas-linden-port-de-soller-cycling-7

 

2 Comments

  • Har också en enveten plantar fasciit. Drog på mig den när jag ökade min löpning samtidigt som farten gick upp började jag löpa mer på framfoten. Har rehabat sen februari och nu börjar det avtal. Ingen värk på morgon eller efter vila. Har kört med skoinlägg, tåhävningar, stretchat vaderna löjligt mycket och vilat från löpning.
    Hoppas du blir bra snart!

    • Skönt att det börjar avta för dig. Det är en seglivad skada. Men stötvågsbehandling tror jag kommer att få mig bra relativt snabbt nu. Det är den metod som har mest belägg för att vara effektiv mot plantar fasciit.

      Tack :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.