Soon to be translated

Att klara En Svensk Klassiker under ett år är för de flesta en tuff utmaning. För andra är det en omöjlighet. För Andreas Lindén var det en bagatell. Han bestämde sig för att göra all fyra klassikergrenar under ett dygn, inklusive transporter, för att han tyckte att det verkade roligt.

Efter många långa timmar korsade en kraftlös Lindén mållinjen på det avslutande Lidingöloppet och krossade det förra rekordet med 5h och 31 minuter. Han blev inte bara först att ta sig i mål under 24h utan passade även på att ta sig under den omöjliga 20h gränsen. Dessutom slog han Svenskt rekord i total effektiv tid för en vanliga Svensk Klassiker med över 60 min, trots att han gjorde alla grenar i ett sträck.

Total tid Superklassikern: 19 h 46 min

Vasaloppet – 3h 58min

Vansbrosimmet – 36 min

Vätternrundan – 7h 7min

Lidingöloppet – 2h 39min

Planeringen stod Lindén själv för. Han åkte helikopter mellan destinationerna och kunde genom att färdas fågelvägen få ned transporttiden så mycket som möjligt.  Vasaloppet genomförde han ensam. Vansbrosimmet tog han sig igenom tillsammans med en simmare till samt en båt med kontrollant/livräddare. Vätternrundan var det svåraste för honom. Han var tvungen att tajma in sin starttid för att få en bra resa runt Vättern. Efter att ha tajmat utmärkt kunde han starkt springa de första 18 kilometrarna runt Lidingö. De sista 12 minns han inte.

En normal träningsvecka inför Superklassikern kunde se ut så här:

Måndag:
1h Banansafari
30 min Råstyrka, utomhus
30 min Kompleterande styrka, inomhus
1h Poweryoga

Tisdag:
1h Morgonsimning, före frukost
2-3h Rullskidor, kuperad terräng
2h Cykel, intervaller

Onsdag:
2-3h Löpning
1h Råstyrka, utomhus
4h Cykel, distans

Torsdag:
1h Morgonsimning
1-2h Rullskidor
1h Styrka, inomhus
1,5h Cykel, lagtempo

Fredag:
1h Morgonsimning, lätt pass
1h Cykel, Rullpass
1,5h Massage

Lördag:
4-5h Cykeltävling/träning

Söndag:
4-6h Cykeltävling/träning

Ordlista:
Råstyrka = Chins, dips, handstående armhävningar, stocklyft och andra cirkuskonster
Kompletterande styrka = Bålstabilitet, fotstabilitet
Banansafari = Löpning i skogen, off road utan stigar, klättring uppför branta backar och allmänt lustig terräng

[fancy_box]När jag kom i mål efter nästan 20 timmar av utmattande arbete var jag helt borta. Intervjun fick vi göra sittandes. Jag kunde inte resa mig upp. Hjärnan drivs som bekant av kolhydrater, gärna snabba sådana också. Mina lager var slut och jag hade allt blod i benen. Det fanns en del folk vid målgången. Dock minns jag inte vilka. Mitt team som hjälpte mig fick lyfta in mig i bilen då benen och koordinationen inte längre ville samarbeta. I bilen somnade jag sedan mitt i min och Stefans (massören) konversation. Kvällen avslutades med en dusch en trappa upp. På vägen uppför trappan fick jag stanna och vila i en trappvariant av fosterställning. Min högra kind låg på övervåningen men mina knän låg på det fjärde sista trappsteget. Jag kände mig och uppförde mig som ett praktfyllo. En fantastisk känsla![/fancy_box]