Sverigeloppet - Genom Sverige på cykel, sommaren 2012

Vad?
Cykla från Smygehuk till Treriksröset så snabbt som möjligt. Målet var sub 100 timmar. För att komma i mål i tid var jag tvungen att äta, byta om och kissa i farten. Det fanns ingen tid för vila. 

Målet
100h är långt under de tider som tidigare angetts som rekord för sträckan. Jag ville sätta ett rekord som står sig och som blir svårslaget. Men egentligen handlade det inte om det. Jag ville utmana mig själv, sätta press på mitt psyke och pusha min kropp till det yttersta.

Jag
Min egen tanke var att detta, rent fysiskt, skulle bli svårast hittills. Superklassikern var riktigt tuff men nu skulle jag vara vaken och aktiv mycket längre. Under Ski of Sweden sov jag bara några få timmar under de första dygnen. Så länge jag höll igång somnade jag inte. Min största skräck under Sverigeloppet var helt klart att slumra till i någon nerförsbacke.

Färdvägen
En presentation för färdvägen finns på Sverigeloppets hemsida. Dessutom finns en detaljerad karta online där du ser exakt var jag ska åka.

Vad hände?

Sverigeloppet var det mest mentalt utmanande jag gjort. Extremt mycket cykling och extremt lite sömn var receptet för att ta mig till Treriksröset under 100 timmar. Men redan efter 5 mil kände jag att något var fel i mitt knä. Troligtvis hade jag dragit på mig en inflammation i samband med den ensiffrigt kalla triathlontävlingen i Göteborg helgen innan. Knät blev värre och värre. Kompensationsskadorna kröp fram och tog över. I Gällivare kunde jag inte trampa mer. Jag hade då gått i några uppförsbackar och sedan rullat ner. Det gick långsamt och smärtan var inte längre uthärdlig. Läkaren konstaterade senare att det förmodligen var Ischias-nerven som gjort så ont.
När jag bröt hade jag 28 mil kvar och 16 timmar tillgodo. Normalt skulle jag klara det med en husvagn fäst bakom cykeln. Men eftersom jag inte kunde cykla alls fann jag ingen annan lösning än att avbryta.