Umara Sports Club

Umara-Logo-400
Umara tillverkar sportdryck och har försett mig med detta sedan innan de officiellt slog upp portarna i början av 2014. Innan de tagit fram slutprodukten skickade de mig ingredienser så att jag kunde blanda själv. Det blev naturligtvis inte lika bra (och gott) som deras färdiga produkt. Den smakar inte sötare än någon annan sportdryck, trots att den innehåller betydligt mer energi.

andreas-linden-port-de-soller-cycling-55

Genom att ha blandat kolhydraterna fruktos och maltodextrin möjliggör Umara Sport kroppen att ta tillvara på mer energi utan att få magproblem. Många av de vanligare sportdryckerna innehåller bara en kolhydratskälla vilket begränsar upptaget ordentligt. Innan jag började använda Umaras sportdryck fick jag i mig 55 gram kolhydrater per timme. Numera får jag i mig 110 gram kolhydrater per timme. Det innebär att jag får i mig mer än dubbelt så mycket av vad som är ”normalt”.

På en halv IM blir resultatet så här:

Innan start har jag ca 2000 kcal kolhydrater i kroppen

  • Simning ca 25 min, minus 350 kcal
  • Cykling ca 2h 15 min, minus 2000 kcal
  • Löpning ca 1h 20 min, minus 1100 kcal

Utan energiintag blir detta -1450 kcal.

Med vanlig sportdryck blir detta -680 kcal

Med Umara Sport blir detta +90 kcal

Kroppen vill primärt använda kolhydrater under aktivitet. Under intensiv aktivitet använder kroppen i princip bara kolhydrater. När jag kör en halv IM ligger jag över gränsen där kroppen kan använda fett som energikälla i princip hela tiden.

Uthållighet handlar om energi. För att vara snabb och uthållig krävs kolhydrater under tävlingen och träningen. Ändå är energiintaget något som ofta lämnas åt slumpen.

För att täcka mitt energibehov måste jag få i mig 1450 kcal kolhydrater under tävlingen. Det innebär 415 kcal kolhydrater per timme under de 3,5 h som jag kan få i mig energi. Jag räknar givetvis inte med simningen. Med Umara Sport får jag i mig strax mer än vad som är tillräckligt. Om jag använt en vanlig sportdryck hade jag tagit slut innan jag hunnit över mållinjen.

Läs mer om Umara Sports på deras hemsida.