”Alla dieter fungerar” stod det som nyheter i diverse tidningar idag och igår. http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article4507164.ab

Det handlar om att förbränna mer än vad man gör av med för att gå ned i vikt stod det i Borås tidning. Nyhet???

Alla dessa bantningsmetoder visar bara hur blåsta folk är. De tror på mirakeldieter som ska få dem toksmala på nolltid. Jag börjar bli rätt trött på allt tjat om dieter hit och mirakelmetoder dit… Argumenten folk använder är lika idiotiska.  ”Det fungerade ju för honom”

Varför använder sig personerna bakom dieterna sig av levande exempel? Jo, för att det finns inga vetenskapliga bevis. Att hänvisa till vetenskapen vore då faktiskt ett brott.

Min syn på hur man ska gå ner i vikt kan ni utläsa ur konversationen nedan som utspelar sig mellan mig och en något överviktig person som alltid gnällde:

Tjockis säger: ”Jag kan verkligen inte gå ner i vikt
Andreas: ”Det kan alla
Tjockis försvarar sig: Men jag har prövat alla metoder men inget hjälper!
Andreas: Träning…?
Tjockis hävdar: Jag har tränat under alla dieterna!
Andreas muttrar: Träna mer?
Tjockis lämnar platsen något upprörd…

Jag har så svårt att förstå folk som inte tar hand om sin kropp efter bästa möjliga förmåga. Kroppsideal sätts upp som hotet mot den unga generationen. Det är idealet som får unga att må dåligt. NOT! Kroppsidealet motsvarar hos de flesta det utseende som en vältränad person har. Glöm modeller osv. De ser sjuka ut.

Om inte fåfängan är motivation nog till träning så borde hälsan vara det åtminstonde!

Det finns dock vissa som anser att man får se ut som man vill om man bara är nöjd med sig själv. Klart man får. MEN… Nu kommer ett exempel igen: Den jättestora tjejen som var med i idol i fjol sa att hon var nöjd med sitt utseende och hade inga som helst planer på att göra något åt det.  För mig gör det inget om hon är tjock men hon verkar inte ha tänkt på om hon lever när hon fyllt 45?

En sak som gör mig ännu mer irriterad är feta barn. Då menar jag inte lite feta utan ordentligt överviktiga. Föräldrarna säger: ”Men han är ju bara ett barn”. Att det blir allt svårare med tiden att förlora vikt verkar de inte tänkt på.

Alla har olika kroppssammansättning och olika lätt för att hålla vikten. Jag kan dock lova att vi alla har samma möjlighet till träning. Fettförbränningen är något man kan träna. Ät det du vill förbränna och se till att förbruka kalorier. Jag brukar säga: Äter du fett lär du kroppen förbränna fett.

Jag kör distanspass och äter nötter. Låter ganska logiskt att jag borde ha en hög fettförbränning under passet då, inte sant?

Avslutar med lite intressant fakta till de som är pålästa…

  • RQ-värdet är det värde som berättar om vilket energikälla kroppen använder under en fysisk ansträngning. När värdet passerar 1.0 förbränner kroppen mer kolhydrater än fett.
  • Jag passerar 1,0 vid 97% av maxpuls.
  • En kolhydratrik kost producerar upp mot 40% mer koldioxid än en fettrik. Barilla=Miljöbovar?
  • Gotland är Sveriges fetaste landskap.
  • Katabolism sker vid undervikt och är likt kanabolism. Skillnaden är att man äter sig själv inifrån. Kroppen äter muskler då det inte tillförs tillräckligt med energi till den. Vissa säger att detta sker när man kommit under 6% i kroppsfett. Det är dock olika från person till person.

Det var allt för idag! Nu ska jag hitta på något vettigt…
//Andreas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.