Ifjol vann Filip Rudenstam och Sebastian Balck sitt livs, hittills, största segrar i världscuploppet Tour de lÀbitibi, 50 mil nordväst om Montreal i Canada. Nu finns svenskar åter på plats i Val dÒr, som är huvudort för tävlingen.

Två etapper och sammanlagd tredjeplats och en andraplats i lagtävlingen. Det blir inte lätt att överträffa men ett lag bestående av Nils Magnusson, Petter Sundström, Tobias Larsson, Lars Andersson, Andreas Lindèn samt Edwin Wilson satsar på att visa att vi har bra juniorer i Sverige.

Första etappen inleddes med ett ordentligt busväder, blåst, blixtar och regn efter att vi haft 30 plus när vi kom hit. Inledningen, som bestod av 400 meter prolog som kördes mitt i city och med två cyklister på banan samtidigt höll aldrig på att bli av men slutligen blev vädret lite bättre och framåt nio på kvällen var tävlingen klar. Bäst lyckades Nils Magnusson med en 17 :e plats.

Alla övriga fanns inom sekunden!

Tisdagen bestod av två etapper. Först ett tiotal mil med start än mer nordväst. –Här börjar skogen, skojade man med. Nu hade det varit mycket sådan tidigare så man förstår att detta är början på ödemarker. Nåväl, etappen inleddes med att Tobias Larsson tog tag i kampen om bergströjan genom att vinna ett pris och bli trea på ett. Det gör att han nu ligger delad tvåa sammanlagt.

På sitt första etapplopp internationellt, visade Andreas Lindén att han blir att räkna med på den här nivån. Helt orädd tog han två spurtpris och var loss ett 30-tal km med ytterligare tre åkare. Dessa blev sa uppkörda och nästan direkt inträffar en vurpa som inte drabbade oss svenskar men väl gjorde att åtta man kom loss. Sex av dessa höll hem med ett tiotal sekunder.

Vann gjorde David Nedeau från Quebec, Kanada. Svenskarna fanns med i huvudklungan. På kvällen kördes så ett lagtempo över 8 km på en varvbana över 4 km. Svenskarna gjorde en mycket habil insats genom att bli sjua av 26 startande lag. Vann gjorde Kanada på 10.16 före Frankrike med 10.33. Svenskarna fick tiden 10.49 vilket var mycket imponerande.

Så mycket ändrades inte i sammandraget men Erik Smith från Kanada leder med samma tid som lagkompisen Guillaume Boivin. Alla svenskar återfinns ett 30-tal sekunder efter på platserna 33-41. Bäst placering har Nils Magnusson bland 160 startande.

Idag körs ett linjelopp över ca 90 km och det ser bra ut i etapploppet som slutar på söndag.

Lännart Gustavsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.