Lars Andersson gjorde en suverän insats på dagens etapp av Tour de lÀbitibi i Kanada genom att bli trea efter att ha varit loss 25 varv av 30 som skulle avverkas på ett kvälls-GP. Dagen inleddes annars med ett tempolopp över 14.5 km och med start i en nedlagd gruva. Distriktet där vi kör har fortfarande en hel del gruvdrift, inte minst guldbrytning.

Tobias Larsson var den av svenskarna som klarade den backen bäst genom att bli femma när man kom ut i solskenet igen. 142 åkare använde längre tid…

Amerikanen Kevin Soller vann etappen överlägset, 20 sekunder före Kanadas Eric Smith. Bäste svensk blev Lars Andersson som förlorade 1.23 och Edwin Wilson på 28e plats tappade 1.35. Alla svenskar fanns dock med bland de 54 första i sammandraget (Lars Andersson bäst på en 16e plats) efter den etappen som kördes i ett rätt normalt svenskt sommarväder. Nämnas kan att förhållandena var ganska olika för dem som startade tidigt i förhållande till de som startade sent. Vinden tilltog väsentligt.

Ikväll ändrades vädret radikalt. Ösregn, åska och blixt inledde kvällens tävling som var ett GP, 30×1.6 km. Att det var attack som gällde var alla svenskar överens om. Moralen blir lag hos många, tävlar på riktigt gör färre under dessa förutsättningar. Efter att ha samlat ihop alla “de våra” i täten attackerade Lars Andersson och körde solo fem varv varefter han fick sällskap av fransmannen Nicolas Vaillant och kanadensaren Cole House. Dessa lyckades sedan hålla undan för den jagande klungan i ytterligare 20 varv! Bra hjälp hade man av främst Tobias Larsson som satt med högt och störde eventuella försök att få tillstånd ett bra samarbete.

På mitten inträffade en vurpa som kunde fått värre konsekvenser när Andreas Lindén och Edwin Wilson hakade ihop och flög i backen. Den förstnämnde fick skavsår på höften och en mycket ömmande armbåge. Genomförde gjorde han emellertid! Efter x-ray på lasarettet var armbågen ok och kvar fanns skrapet som fanns i Andreas höft. En tur på tävlingens Medical Center ordnade även detta. Plocka skräp ur höften gör inte gott, konstaterade en annars alltid positiv Andreas. Edwin, som ibland kan ha ont i ryggen fick en ordentlig smäll när han med ryggen före gick in i avspärrningarna. Ryggen såg inte trevlig ut men båda kan fortsatta tävlingen kl fem, lokal tid, som ar ett tio mil långt linjelopp. Tobias Larsson, som utvecklats till en man for spurter, tog ledartröjan Eric Smiths rulle på slutet. Den sistnämnde gick alldeles för hårt i en böj och flög i backen tillsammans med “Tobbe”. Eftersom det skedde på sista varvet har det ingen betydelse, tidsmässigt. I sammandraget ligger nu Lars på en nionde plats, 1.16 efter ledande kanadensaren Mark Hinnen. Edwin Wilson ligger 23:a 1.58 efter och alla finns med i topp-50.

Lännart Gustavsson

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.