Jag har funderat lite..

Om man slår upp ordet ”mognad” finner man förklaringen ”En person har utvecklat ett beteende som är lämpligt för personens bästa”. Definitionen är korrekt men den allmänna uppfattningen om definitionens betydelse är inkorrekt. De flesta tror att man är mogen när man uppfyller umgängets sociala normer. Till viss del är det rätt. Men mognad innebär mycket mer.

Ett beteende som är lämpligt för personens bästa bör endast kunna uppnås utav någon som är helt perfekt, eftersom det är beskrivet i superlativ. Enligt ovetenskapliga studier är det omöjligt att vara perfekt. Hur mycket man än försöker så finns det alltid saker kvar att förbättra. Men där någonstans. I strävan efter att bli perfekt – finns svaret.

En mogen person gör alltid sitt bästa.

För att alltid kunna göra sitt bästa bör man dock veta sitt eget bästa.

Mer om detta en annan gång. Just nu tränar jag för lite för att filosofera på utopisk nivå.

One Comment

  • Jag tror jag läste en artikel någonstans för inte så längesedan som knyter an ganska väl till det här inlägget, men nu kan jag såklart inte komma på var jag läste den och att kolla ”de vanliga ställena” gav inte mycket resultat.

    Hursomhelst – sålänge man alltid gör det som till ens vetskap är det bästa för en själv så gör man rätt. Om man (ännu) inte känner till att det finns bättre alternativ så är det såklart orimligt att kräva att man väljer dem. Om man däremot vet att det finns bättre sätt att handla på och aktivt bortser från dem så gör man fel. Något man alltid kan falla tillbaka på är ”lagen om” kausalitet – det vill säga det faktum att alla handlingar har konsekvenser. Ta ett steg tillbaka, analysera konsekvenserna av de olika alternativen, och välj din handling.

    Mvh,
    Hobbyfilosof Slagskeppet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.