Jag har tidigare skrivit om LCHF och andra dieter. LCHF använder sig av evolutionen som källa. När jag skrev några argument mot LCHF nämnde jag även smaken för kolhydrater. I detta inlägg får ni ett exempel på hur smaken gjort att vi överlevt och format oss till vilka vi är idag.

Alla våra beteenden har en betydelse för vår överlevnad. Oavsett om det gäller kost, kärlek eller hårväxt. Evolutionen har gjort att de starka överlever medan de svaga dör. Små, men många, förändringar i människans DNA har gjort oss till de vi idag är. Både inom psykologi och medicin använder man sig därför av evolutionsteoretiska argument. (Se exempelvis: Den nakna triathleten, Jonas Colting 2010.) I denna exotiska teori finns troligtvis svaret till varför vi gillar kryddor.

Till att börja med. Kryddor är egentligen inte nödvändiga för vår kost. Det enda de tillför idag är smak. Just smaken är något som människan byggt upp under tusentals generationer. Vi har lärt oss att äta sådant som är bra för oss. Vår smak för fett, sötma, salt osv. är skapad genom evolutionens naturliga urval. De som var förtjusta i detta hade större överlevnadsmöjligheter. Även smaken för kryddor måste då ha hjälpt oss att överleva.

Människan är allätare. Det är vetenskapen överens om. Visst finns det en och annan dåre som påstår att vi är köttätare eller vegetarianer. När vi, för många generationer sedan, kom över ett kadaver eller själva lyckades att fånga en mammut blev det fest. Vi hade dock ofta mer mat än vad vi kunde äta på en gång. Tyvärr var det inte alltid lätt att fixa frulle till kvinnan och kidsen. Därför var det en stor fördel om vi kunde lagra maten. Eftersom det inte fanns kylskåp blev vi tvungna att finna en annan lösning. Mat som lagras i rumstemperatur drar dock till sig lika mycket bakterier som min grannes permanent oduschade nakenhund.

Världens fulaste hund

Det fanns två lösningar på problemet:

Den första lösningen var att värma maten. Vi kan äta mycket ”dåligt” kött, bara det är ordentligt upphettat. Elden har människan kunnat kontrollera i över en miljon år. Dock var elden svår att lagra. Väder och vind kunde få elden att slockna och därmed oss att svälta.

Den andra lösningen var att krydda maten. Kryddor kommer från olika växter. Smaken och doften från kryddorna har sitt ursprung i kemikalier som finns naturligt i växten. Dessa kemikalier är växtens försvar mot växtätare och microorganismer. Forskaren Paul W. Sherman (m.fl.) studerade hur kryddornas försvar står sig emot de vanligaste bakterierna i mänsklig kost. Det visade sig att de vanligaste kryddorna: kryddpeppar, lök och oregano stod emot samtliga bakterier man hade med i testet. Slutsatsen är då att vi använt kryddor i maten för att inte bli matförgiftade. De människor som lärde sig detta och föddes med smak för kryddor överlevde.

Det går också att göra mer nutida jämförelse som talar för samma slutsats. I svenska recept finns det mycket färre ingredienser i maten än vad det gör i varmare länder, t.ex. Indien. I Sverige är det också vanligare med matförgiftning än vad det är i dessa varmare länder. Trots att vi i Sverige har högre levnadsstandard.
En annan intressant aspekt är att vegetariska maträtter innehåller mindre kryddor än vad kötträtter gör. Detta är inget nytt. Snarare beror den kryddlösa vegetariska maten på urgamla traditioner. Och ja, vi har alltid ätit en viss del vegetarisk kost. Dock varken vegetarisk kyckling eller plastiga hokuspokus-bullar fyllda av protein.


Blommande oregano

Vad har vi då för nytta av denna vetskap?

Jo, smaken är som sagt ärvd från tidigare generationer. Om något smakar gott bör det vara nyttigt. Eller? Till viss mån kan det nog vara detta. Produkter som idag är framställda på onaturligt vis är inte alltid nyttiga. Vi har lärt oss att lura smaken och tillfredsställa vårt smaksinne med exempelvis godis och chips. Men om vi ser på debatten mellan lågkolhydratsdieter och ”vanliga dieter” kan vi hitta lite intressanta argument. Vi har en högt utpräglad smak för kolhydrater. Vi kan känna ett sug efter just kolhydrater. Detta är ett starkt argument för att äta just kolhydrater. Eller?

 

Ref.

Sherman & Flaxman, Protecting ourselfs from food, Colorado 2001

Sherman & Hash, Why vegetables are not very spicy, Evolution & Human behavior, 2001

Buss D.M, Evolutionary Psychology, 2004

Darwin, Om Arternas Uppkomst, (eng. On the origin of species by means of natural selection), 1859

Pilewski, Why we Use Spices: An Evolutionary and Proximate Exploration, 2001

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.