Det vanligaste jag får höra när nya människor kommer hem till mig är ”var är TV:n?”.Efter att jag förklarat att jag faktiskt inte har någon måste jag tydliggöra att det är för att jag inte vill och inte för att jag tvingats höstpanta den i förmån för årets julklappar. Jag tittar inte på TV och har inte heller använt någon under de senaste två åren. Inte heller har jag några planer på att skaffa någon TV. Den information som jag är ute efter kan jag skaffa på andra sätt. De få dokumentärer eller mysfilmer som jag faktiskt ser, kan jag se i datorn.

Svensken spenderar i genomsnitt 2,5h framför TV:n om dagen.

Vi får inte ut någonting av vårt TV-tittande. Psykologer som forskat om effekterna av TV har inte hittat något positivt. Känslorna vi bygger upp framför TV:n är meningslösa. Det enda som TV:n gör är att fånga vår uppmärksamhet. Under 2,5h varje dag!

I de flesta svenska hem är det tradition att sätta sig framför TV:n efter middagen varje kväll. Jag tycker det är tragiskt att inte de flesta inte har större fantasi än att de kan hitta på något annat att göra. TV-tittandet har skapat en ond cirkel. Övriga intressen svalnar när de inte längre bibehålls. Utan TV:n finns det inget att göra. En söndag med dålig tv-tablå är en tråkig kväll. Jag minns en artikel jag läste om hur folk för några år sedan rasade över hur dålig TV det sändes på söndagar. TV:n är ett beroende som bör uppmärksammas och åtgärdas.

Varje år spenderar du då 912,5 timmar med något meningslöst. Här kommer några förslag på vad du kan göra istället:

– Träna som en elitidrottare. En elitidrottare tränar mellan 800-1000 timmar per år.

– Lär dig spela Wake me up when september ends – Green Day

– Räkna till 6 570 000 (förutsatt att du hinner med två tal i sekunden)

– Diskutera med någon du tycker om

– Läs 67 fackböcker

– Driv ett eget företag

Under en livstid lägger vi 25% av vår vakna tid framför TV:n. Det har jag ingen större lust med.


Träna som en elitidrottare.

 

 

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

5 Comments

  • Klockrent!!! Kan inte annat än hålla med. Då jag själv spenderar ytterst lite tid framför tvn. Det ligger mycket i det du säger med tradition och dagen efter så pratas det förfullt om serien som gick kvällen innan.
    De som gör detta upplever jag ofta har ett stort ordförråd. Ex. Engelska, samt att de får ett bra flyt osv. Just för att de kan härma. Något som är svårt att få genom o enbart läsa böcker…

  • Gött att höra!
    Jag har inte heller någon TV. Blir lite idiotförklarad emellanåt pga det. Men jag hinner aldrig titta. Skulle jag mot förmodan vilja se något så finns det ju oftast på play. Eller så får man våldgästa. Mycket roligare att inte titta själv. ;-)
    //Isabelle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.