Triathlon är en kombination av de tre grenarna simning, cykling och löpning. De tre grenarna körs i nämnd följd utan någon vila emellan. Distanserna varierar från tävling till tävling. De vanligaste distanserna är sprint, olympisk och Ironman.

Sprint

750 m simning
20 km cykel
5 km löpning

Olympisk

1500 simning
40 km cykel
10 km löpning

Ironman

3800 m simning
180 km cykel
42 km löpning

Den sistnämnda distansen Ironman körs ibland även som halv Ironman. Då kallas den antingen halv Ironman eller Ironman 70.3. Jag tävlar i olika distanser men min favoritdistans är Ironman. Där är cyklingen och löpningen viktigast. Simningen är inte min starka sida. Under 2012 arrangeras det en Ironman i Kalmar, Sverige.

Det finns även andra varianter av triathlon. Ett exempel är Tristar 111 eller 222. Då simmar man 1 km, cyklar 100 km och springer 10 km. Den distansen passar mig ypperligt.

Duathlon är en variant av triathlon där den första simsträckan byts ut mot löpning. En sprinttävling i duathlon startas med 5 km löpning, följs av 20 km cykel och avslutas med 2,5 km löpning.

Aquathlon är ytterligare en variant. Där simmar man först, följt av löpning och återigen simning. Loppet Ö till Ö är en extrem variant av denna gren.

Den sjufaldiga Tour de France-mästaren Lance Armstrong tävlar numera i triathlon. Han blev 2a i debuten i Panama. Då på en halv Ironman.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

3 Comments

  • Hejsan!

    Hur många av respektive distans har du kör? Hur många Ironman? Hur många halvironman? Hur många olympiska och hur många sprint?

  • Tjenare!

    Det ska bli riktigt kul med Kalmar Ironman. Jag hoppas på riktigt bra konkurrens!

    Jag har kört 3 sprintlopp och några duathlon. Längre än så har jag dock aldrig kört. Tidigare har jag varit cyklist på heltid. Under min tidiga cykelkarriär gick jag dock på triathlongymnasiet i Motala. Triathlon finns i blodet men inte i meritlistan. Inte än i alla fall :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.