Ska jag köra 4,5 min intervall istället för 4? Ska jag ha 48 mm hög fälg istället för 32? Ska jag dricka återhämtningsdryck eller äta kesella efter passen?

Jag har ofta fått frågor om hur man skaffar sig större energiförråd, ökar sin styrka, förbättrar sin uthållighet m.m. Min förre lagkamrat och nuvarande förbundskapten för MTB-landslaget sa en gång så här:

 ”Tränar du jävligt hårt och blir jävligt trött så gör du jävligt rätt.”

Det han menade var att man ska lägga mindre fokus på detaljer och försöka se helheten. Många haltar sig fram och är inte ärliga mot sig själva när de utan fungerande helhet nöjer sig med exceptionella detaljer. Den kategorin idrottare blir aldrig framgångsrika.

Jag håller själv på att bygga en optimal helhet med rötter i exceptionella detaljer. För att lyckas krävs det hjälp från andra. Därför håller jag på att knyta de sista kontakterna i mitt idrottsliga nätverk här i Borås. Teamet jag bygger kommer att bestå av: massörer, mekaniker, rådgivare, tränare, fotografer, läkare, sponsorer, agenter m.fl.

Detta team ger mig kunskapen och verktygen för att bygga en fungerande helhet bestående av ”delheterna”:

Träning, tävling, mentalitet, kost, sömn.

Innan man gräver ner sig bland detaljerna bör man fundera ut vilken/vilka av de ovanstående hörnstenar som helheten och framgången falerar i. Det är fullt möjligt att ha en välfungerande helhet även om vissa detaljer inte är optimala. Om du är osäker på hur du bedömer din helhetssituation så kan du se hur andra gör, granska dem och därefter jämföra och analysera deras tillvaro samt tillvägagångssätt med ditt eget. Man förtjänar inte epitetet seriös förrän man skaffat sig kunskap nog att förstå vad man sysslar med.

Ställ dig själv i hörnet, gå därifrån, granska dig själv och gå sedan tillbaka för att reda ut problemen. Grunden till lösningen finns alltid i dig.

One Comment

  • Du får ner mycket tänkvärt i din blogg. Det är inte alltid jag håller med, men du har alltid bra argument och verkar vara principfast. Fortsätt göra det du tror på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.