Mer än varannan svensk är överviktig. Västvärlden har betydligt sämre hälsa än vad vi hade år 1980. Som vanligt utpekas snabbmatkedjorna och sockret som boven i dramat. Självklart ska man föredra en varierad och näringsrik kost. Men faktum är att ovan nämnda riksbanditer endast gör oss några procent sämre. Det som gör skillnad är rörelse. Inaktivitet är en folksjukdom som skördar fler liv än något annat just nu.

Inom kostvärlden råder det ett verbalt krig om man ska välja protein/fett eller en kolhydratrik kost. Kroppen är helt fantastisk på att omvandla näringsämnen till energi eller lagringsbar energi. Det som spelar roll är hur högt intaget av kalorier är i relation till vår energiförbrukning. Förbrukar du 2000 kcal/dygn men äter 2500 kcal/dygn så går du upp i vikt. Om fallet är det motsatta blir självklart resultatet också det motsatta. Vilka oljor du använder, vilka fetter som är lämpliga, vilka kryddor som förbränner mer, hur du ska koka din potatis osv. gör ingen märkbar skillnad i annat än smak.

För att rimligtvis få i oss nog med mineraler och vitaminer behöver en människa i snitt äta runt 3500 kcal/dygn i bra och varierad kost. Visst kanske du äter massvis med sallad. Men långt ifrån allt du behöver finns i sallad. Tänk bara varierat så löser kroppen resten. För att en normalbyggd man ska kunna äta 3500 kcal/dag krävs det att han tränar om han inte ska öka i vikt.

Gör dig själv en tjänst och träna de timmar som du sitter och läser om vad du ska äta.  Kroppen löser kosten på ett fantastiskt sätt. Det som kroppen inte kan hjälpa dig med eller kompensera dig för är – inaktivitet.

”Just eat, then train your ass off!”

/Andreas

One Comment

  • Du glömmer bort andra anledningar till varför man ska äta si eller så.
    Ur strikt viktsynpunkt är det alldeles korrekt som du säger men ur total hälsosynpunkt har födans innehåll en stor betydelse.
    Du har helt rätt i att folk behöver röra mer på sig istället för att strikt tänka på vilken kost som gör att dem går ner i vikt.
    Men att säga att det inte spelar någon roll så länge man gör åt mer än man stoppar i sig där håller jag inte med dig. Kvalitén på maten påverkar vår hälsa ur många fler aspekter än så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.