För ett tag sedan blev jag kallad för egoist. Det var orättvist och en aning korkat. Problemet är att personen som skickade kommentaren inte hade tänkt längre än kepsen räckte. Därför tänkte jag förklara detta begrepp en gång för alla.

Jag är, i mina ögon, den mest egoistiska människa jag någonsin träffat. Allt i min värld handlar om mig. Jorden, solen och min omvärld kretsar kring mig. Det är faktiskt helt sant. Men att jag är, vad man i folkmun kallar, egoist är inte sant.

Dock är alla egoister. Vi handlar alltid utifrån oss själva. Det finns inte en handling vi gör utan att den gynnar oss själva på ett eller annat sätt. Frågan är bara hur långsiktigt tänkandet går och hur många konsekvenser vi kan räkna in i våra beslut.
En människa som inte kan räkna in många konsekvenser av sitt handlande kallas för egoist. Denne begriper inte att den sista kanelbullen betyder mycket för den slitna kollegan. Denne man kan heller inte tänka sig att den stackars liftaren som fått bensinstopp faktiskt är en potentiell vän eller älskare. Denne person kan helt enkelt inte förstå att karma inte handlar om något övernaturligt utan bara om sannolikheter.
En människa som kan se en lång rad konsekvenser av sitt handlande är dock precis lika egoistisk som den kortsiktige karmahataren. Denne långkonsekvenstänkaren är bara smartare. Han döljer inte sina avsikter med flit och blir påkommen som egoist. Han ser bara hur det sociala samspelet mellan människor kommer påverka honom positivt i längden och handlar därefter.

Vi är alla lika egoistiska. Frågan är bara hur smarta vi är och hur mycket ansvar vi tar över våra handlingar.

När jag blivit kallad för egoist handlar det om att någon känt sig glömd. Detta om något hamnar inom ramen för traditionell egoism. Någon vill ha min tid och tycker att hon eller han förtjänar den. Oftast gäller det personer som jag aldrig känt eller ens träffat. Deras bild av min livssituation stör dem.

Att jag skriver att jag är den mest egoistiska människan jag känner till beror på att jag alltid föreställer mig oändligt många konsekvenser av mina handlingar. Jag vet att alla människor jag träffar kan träffa mig igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.