Jag hittade ett intressant inlägg i arkivet när jag letade gamla resultat att jämföra med. För ett år sedan simmade jag 100m på 1:27 min. Det var bedrövligt dåligt men inte märkligt. Förra våren var dålig. Allt som kunde gå fel gick fel. Jag arbetade för mycket för att bara överleva, bronkiten tog musten ur hela våren och ryggen läkte aldrig. I år har jag en helt annan förberedelse. Jag är på väg åt rätt håll. Mina simtider utklassar jag. Min löpförmåga utklassar jag också, om än inte lika mycket. På cykeln är jag bättre. Marginellt men ändå märkbart.

Det allra bästa just nu är att jag är frisk. Och hel. Ryggen känner jag inte av alls. Träningen går bättre än någonsin. Att blicka tillbaka på 2012 känns skönt. Jag lärde mig så mycket under det året.

15 mars 2012

Innan jag blev sjuk (bronkit i hela februari) simmade jag 100m på 1:17. Därefter kunde jag köra fyra lika långa intervaller nästan lika snabbt. Nu är jag nere på 1:27 min igen och följande intervaller är betydligt sämre. Det är dåligt. Vansinnigt dåligt. Försämringen är oerhört stor. Min första tävling är om en månad.

Men jag är inte stressad.

Det är jag själv som sätter press på mig. Pressen är inte resultatbaserad även om jag har resultatmål. Jag kan aldrig göra något mer än mitt bästa. Så länge jag gör mitt bästa är jag lugn trots all press jag sätter på mig själv. Jag hör ofta att idrottare mår psykiskt dåligt på grund av pressen de sätter på sig själva. Det är inte för att de är tuffa och viljestarka, utan för att de inte tänker efter. Så länge man jagar bra resultat är det positivt, men när man istället flyr dåliga resultat (mentalt) skapar man en rädsla. En rädsla för att inte kunna prestera så som man vill. En rädsla för att inte uppnå de mål man bestämt. En rädsla som bara existerar i personens egna huvud. Det finns inget farligt i att missa ett resultatmål. Däremot är det farligt att ständigt vara rädd och stressad.

Med självdistans och ett brett perspektiv till vad jag gör, kan jag hela tiden känna mig lugn. Självklart kan en månads feberyra förstöra mina förhoppningar på en topp 5 placering i april. Men är det egentligen något hot mot mig? Finns det någon inbyggd rädsla i att komma 23a? Eller är det så enkelt att om jag stressar är jag bara rädd för mig själv?
Det är faktiskt så enkelt. Utan rädsla och stress kan jag alltid tänka klart och hela tiden se vad som är bäst för mig. Med detta lugn kan jag ta en vilodag extra och vänta in superkompensationen samtidigt som jag iakttar när mina förvirrade konkurrenter paniktränar i hopp om att bli bättre. Utan tanke och utan självdistans. De är så upptagna med sin egen träning att de glömmer sig själva och inte längre kan se sitt eget bästa. De befinner sig där för att de någonstans blandade ihop press med stress och nu har för bråttom för att hitta ut ur rondellen.

Det enda sättet att misslyckas är att ge upp. Antingen före målet eller efter målet. Klarar man inte det resultat man vill är det bara att försöka igen. Relevant stress utvecklar vi då vi inte har någon andra chans. Just då kan vi överleva på grund av stress. På lång sikt kan den dock döda oss. Nästa gång du är stressad, och inte befinner dig i direkt livsfara, bör du fråga dig själv vad du är rädd för. Eliminera rädslan och fortsätt kämpa. Stress har aldrig gjort någon mer effektiv på lång sikt.

Snabb och lugn.

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

One Comment

  • Hej!
    Nästa år, när du blickar tillbaka till innevarande år, hur tror du det skulle beskrivas? Bara en tanke. Utifrån när man läser din blogg verkar det som om du har fantastiskt roligt dagligen och att du omges med en massa kärlek från ditt team och supportrar. Och tävlingarna verkar som att de kommer förgylla till tillvaro i slutändan. Grymt! En annan tanke, eller snarare en förhoppning är om du har planer på att beskriva din filosofi och exakt hur du förhåller dig till träningen i bokform eller varför inte i kombination med en app. Jag för en skulle vara väldigt intresserad av att dra lärdomar från ditt vetenskapliga och generösa sätt att nå uppsatta mål, och det behöver inte begränsas till träning. Det finns massor med folk som kan hjälpa dig om du får för dig ett sådant projekt. Rid på vågen. Ha det bra! Gunnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.