Igår tog jag säsongens sjunde seger när jag på kvällen sprang hem Kalmar Mini Tri. Jag hade verkligen riktigt roligt från start till mål, även om jag ett tag tvivlade på mina segerchanser. De tusentals åskådare utmed banan gjorde tävlingen till en fest. Det var riktigt häftigt!

Kalmar mini Tri, Åsa Lundström Andreas Lindén

Två lyckliga vinnare. Jag och Åsa Lundström. Foto: Sara Kollberg, Barometern

Simning
Jag fick en bra start tills bakomvarande simmare började klänga på mig. I 200m låg jag och fightades om position och fick äntligen uppleva ett riktigt tufft men ärligt triathlonslagsmål. När jag sedan hittat position låg jag 3-4m bakom framförvarande simklunga. Jag försökte verkligen ta in på dem för att utnyttja draget från deras fötter men jag kom aldrig ikapp. Istället låg jag 3-4m bakom i 200m. Jag måste verkligen hitta en högre toppfart så att jag kan plocka sådana luckor framöver.
Jag tappade 48 sek på Rickard Carlsson som var först upp ur vattnet. Det är okej men inte bra.

Distans: 520m (motströms)
Tid: 8:43 min
Placering: 11
Placering moment: 11

T1
Tappade onödig tid när jag strulade med våtdräkten. Jag brukar vara snabb men idag fastnade jag med vänsterfoten. Nästa gång måste jag ha förberett mig bättre med mer vaselin för att våtdräkten ska glida av lättare.

Tid: 1:28 (tappade minst 10 sek på samtliga topp 5)

Cykling
Efter bara 4 km låg jag i ledning. Trodde jag. Sedan insåg jag att jag inte cyklat om Rickard och att jag heller inte såg honom framför. Antingen hade han brutit eller också hade han en rejäl lucka. Det visade sig vara det senare som stämde. Rickard hade skaffat sig en bra lucka under simningen och första växlingen. När jag fick syn på honom långt där framme förstod jag att han måste cyklat riktigt bra.
Jag kom inte ikapp förrän vi skulle in i växlingsområdet och skifta till löpning. Rickard gjorde dock ett ryck in i växlingsområdet och fick en lucka.

Distans: 18km (plan terräng)
Tid: 23:58 min
Snitthastighet: 45 km/h
Placering: 2
Placering moment: 1*

*Enligt resultatlistan cyklade någon i motionsklassen 2 min snabbare än mig med en snitthastighet på 49 km/h. Om det stämmer är det bara att gratulera. Men jag är rätt säker på att något gått fel.

T2
Om min första växling var dålig vet jag inte vad jag ska kalla denna. Jag kastade in min cykel i stället och skulle sedan ta på mig skorna. De var borta! Yrade runt en stund och letade innan jag insåg att jag lagt dem under en handduk i skydd mot regnet. Här tappade jag bara 10 sek på Rickard. Det kunde varit mer med tanke på min tabbe men jag kunde också plockat tid och tagit ledningen redan i växlingen.

Löpning
Jag gick ut på löpningen 11 sek efter Rickard och tog inte in en meter de första 1500 m. Löpningen fungerade inte. Jag kom inte framåt. Det högg i vänsterbenet och jag ville springa snabbare men kom verkligen inte igång. Efter 2 km sprang jag förbi och ifrån. Jag fick lucka snabbt och kunde utöka hela vägen in i mål.
Publikstödet jag hade under löpningen var helt otroligt. Det stod rader med folk utmed gatorna, även utanför centrum. Stämningen var fantastisk. Jag ville inte gå i mål.

Distans: 4,2km* (halvlätt terräng, platts men kurvigt och med en del trottoarkanter och kullersten)
Tid: 13:30 min
Snitthastighet: 18,7 km/h eller 3:13 min/km
Placering: 1
Placering moment: 1

*Distansen är troligtvis något kortare än 4,2km. Jag har inga andra referenser än min egen känsla. Tidigare har jag sprungit i de hastigheterna men då har jag känt mig perfekt hela vägen.

Skärmavbild 2013-08-15 kl. 09.59.30

Jag och Åsa efter segern. Foto: Emma Graaf – Sveriges gladaste triathlet.

Summering
Det finns en hel del förbättringspotential. Framförallt med den praktiska biten. Rent fysiskt kändes det egentligen aldrig helt perfekt förrän efter tävlingen då jag sprang 14 km extra i halvmarathon-fart. Då kunde jag hålla 3:30 min/km under 11 av de 14 kilometerna. Det är jag riktigt nöjd med. Till höstens tävlingar kanske jag kan klara den avslutande halvmaran under 1:16h.

De sista 14 km sprang jag inne i stan varav 2,5 varv på tävlingsbanan. Hoppas att ingen tog illa upp. Men det var det enda stället jag kunde springa i vettig hastighet utan att fastna i folkmängden eller den omdirigerade trafiken.

Efter helgens misärrace i Jönköping var det extra skönt att ta revansch idag. Jag har hunnit vänja mig vid lägre temperaturer. Dessutom var simningen med våtdräkt och jag hann få en rejäl uppvärmning.

Resultat Kalmar Mini Triathlon 2013

1. Andreas Lindén 48:48 min
2. Rickard Carlsson 49:26 min
3. Luke Dragsta 50:08 min
4. Ted Ås 50:20 min
5. Clas Björling 50:59 min

1. Åsa Lundström 53:55 min
2. Jenny Nilsson 57:56 min
3. Jenna Johansson 1:01:49

Bäst idag var Clas Björlings kommentar i starten:
Claes: Backa lite grabbar, ni ligger för långt fram.
Jag: Förlåt, men det är svårt att ligga still. Det är drar så mycket motströms.
Claes: Jaha, och motströmmen gör så att ni dras framåt?

Något annat jag blev riktigt glad över var att jag fick dela några ord med Åsa Lundström, segraren i damklassen. Jag är riktigt imponerad av henne och hon var precis så glad och trevlig som jag hoppats att hon skulle vara.

Canyon Speedmax CF 2013 - Andreas Lindén

 

Ännu en gång vann jag en tävling där cykelmomentet var mer eller mindre avgörande. Jag är otroligt nöjd med min Canyon Speedmax. Inget annat jag kört på tidigare har varit i närheten av den prestandan.

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.