I våras höll Ida i ett vandringsläger här på Mallorca. Hon och 14 vandrare stapplade över bergen på en fyra dagar lång tur. Det var fantastiskt. Sa hon. Jag har själv inte sett allt. Och alla dessa platser vill jag verkligen se. Därför planerar jag att anordna en löparutmaning över bergskedjan Tramuntana i oktober nästa år. Tanken är att jag, tillsammans med ett tiotal andra, ska springa över Tramuntana-bergen på 4-5 dagar. Det blir ingen tävling men inte heller något traditionellt läger. Jag skulle snara kalla det fysiskt utmanande upplevelse. I gruppen av löpare är alla välkomna. Det krävs dock att man kan springa 8-20km fem dagar i rad.

Varje dag tar vi oss från punkt A till punkt B. Varje natt sover vi på ett nytt vandrarhem. Vårt bagage åker bil mellan destinationerna. Det enda vi har med oss är det vi behöver under själva löpningen. Vätska, mat, extra strumpor, skavsårsplåster, kamera, solskyddsfaktor och rejält med energi. Det kommer att vara kuperat, underlaget är varierat och vyerna är helt magiska.

Eftersom vi bor på vandrarhem blir priset för lägret väldigt lågt. Boendet blir enkelt och ibland delar man rum med flera andra. Men efter en löpdag i bergen räcker det med en madrass. Vandrarhemmen är dessutom gamla rustika stenhus med katter och apelsinträd precis överallt.

Vad jag än så länge planerat är väldigt preliminärt.

Etapp 1 – ca 14 km
Vi startar troligtvis i Valdemossa, en vacker och genuin by strax nordväst om Palma. Därifrån springer vi upp i bergen och vidare ner till Deia. I Deia avslutar vi med att springa nedför trapporna till viken där vi badar. Som bonus kommer vi även att behöva springa de 1000 trappstegen upp igen.

dag1_utiskt4_670
dag1_utsikt5_670

Det är helt klart en fördel att inte vara höjdrädd.

Etapp 2 – ca 14 km
Den andra etappen går antingen till Muleta eller Soller. Troligtvis springer vi hela vägen till Soller by, via Muleta och Port de Soller, där vi bor på ett vandrarhem mitt i gamla stan. Troligtvis badar vi även idag. I oktober är temperaturen ofta 25 både i luften och i havet. Vi avslutar med en löpöverraskning även idag.

deia-muleta-1

deia-muleta8muleta-view2

deia-muleta6

portdesoller

Marknad i Soller centrum
Soller centrum

soller

 

Etapp 3 – ca 10 km 
Den tredje etappen blir kanske den tuffaste trots att det är den kortaste etappen. Vi springer från Soller by upp i bergen runt bergssjöarna och vidare till es Tossals.

Running
Andreas linden Running

Mountains Mallorca 3

Etapp 4 – 17km
Eventuellt blir den fjärde också den sista etappen. Vi springer från es Tossals i bergskedjan ner mot Pollenca strax nedanför bergen i norr. Jag har inte någon koll på denna sträckan utan ska ta reda på hur den går nu under vintern.

Deia Mallorca 3

Deia 2

Etapp 5 – 20km
Eventuellt blir det en femte avslutande etapp mellan Pollenca och Formentor. Jag har inte heller kollat denna etapp. Den kan faktiskt bli för tuff. Jag ska testspringa denna i vinter. Om den blir av är det rejält kuperat och ibland smalt. Det är inte farligt, men kanske obehagligt. Särskilt då vi eventuellt måste springa genom någon gångtunnel

deia-muleta5
deia-muleta2

Jag är verkligen riktigt sugen på att göra detta. Eventuellt gör jag en liten ändring och lägger två nätter i Soller. Detta för att få en tur med båt till Sa Calobra och efterföljande löpning tillbaka till Soller. Den rundan är helt fantastisk. Och vandrarhemmet i Soller ligger så bra inbäddat i stadens kärna att en extra kväll behövs för att verkligen uppleva en av Mallorcas absolut finaste platser.
Nu under vintern ska jag testlöpa etapperna samt flera alternativa etapper. Sedan lägger vi troligtvis en vecka i oktober nästa höst där vi testar detta läger för första gången. Jag springer med en löpargrupp och Ida vandrar med en vandringsgrupp. Alternativet finns då alltid att ta en lugnare dag och gå med vandringsgruppen. Löpargruppen kommer att springa lite längre etapper än vad vandringsgruppen kommer att vandra.

Mer om detta när jag är tillbaka på Mallorca. Det är många mil kvar att utforska!

 

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.