Jag hade inte en tanke på att jag skulle kunna skada hålfoten av för mycket cykling. Det hade nog ingen annan runt omkring mig heller. Men efter ett byte till ett par styvare cykelsulor fick jag efter några veckor ont i hälen. Inte under cyklingen utan under löpningen. Viktigt i detta fall var att min löpning var kraftigt reducerad sedan tidigare. Jag sprang endast 40km lätt per vecka i 2 veckor istället för mer normala 60-80km per vecka. Inte heller sprang jag snabbt någon gång under perioden då jag hade full fokus på cykling/simning.

portocolom-2016-28

Eftersom jag inte kunde koppla ihop smärtan till någon löprelaterad skada så trodde jag inte att det var någon fara. Ibland smärtar det lite någonstans i kroppen utan anledning. Det försvinner då lika snabbt som det kommer. Men detta försvann inte utan blev värre och värre. Dock blev det aldrig riktigt illa någon gång. Jag höll det långt ifrån vad som kunde bli riskabelt. Det var därför väldigt genomtänkt att inte avsluta löpningen i Portocolom International Triathlon.

portocolom-2016-21

Nu i efterhand ser jag samband som lett till detta. Efter sulbytet upplevde jag en viss trötthet i mina hålfötter efter långa/tuffa cykelpass. Jag fick aldrig kramp men kände att jag kunde närma mig krampkänning emellanåt.
Problemet i grunden är egentligen mina hålfötter. Jag är plattfotad och har egentligen ingen markant hålfot. Det har lett till många bekymmer med skor och skador under de senaste åren. Nästan allt skulle jag egentligen kunna koppla ihop med mina fötter.

Sulorna i sig är inte dåliga. De är bättre än mina nuvarande. Problemet var att de nya sulorna var mycket styvare. Därför fick jag en hårdare belastning i min hålfot varje tramptag. Antagligen är det mina intensiva intervaller som lett till skadan. Jag hade inte skadat mig av enbart intervallerna. Men heller inte enbart av sulorna.
Jag kommer i höst att trappa upp igen och använda de styvare sulorna så att de fungerar till nästa år. Allra helst hoppas jag kunna ordna ett par specialbeställda cykelskor som jag kan använda utan problem. Idag finns det inte ett enda par cykelskor som passar mig utan en ordentlig modifiering.

portocolom-2016-26

3 Comments

  • För min del så är det höga fotvalv som ställer till det. Blir stor belastning på framfot och häl om jag inte har inlägg. Hälen blir lätt inflammerad, och det tycks inte finnas någon bra lösning utom mjukare hälkappa. Problemet blir lätt att skon tappar styrsel vilket leder till pronering och dåligt frånskjut.

    • Jag känner igen det där med att det inte finns några bra lösningar. 99,9% av marknaden för fötter är anpassat efter 95% av befolkningen. De sista 5 procenten (bland annat du och jag) får kasta sig över de där 0,1% i utbud. Eller lägga en förmögenhet på specialanpassade grejer.

      Hoppas du hittar en lösning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.