Sista etappen av Tour de l’Abitibi i Kanada kördes under söndagen med ett criterium, 20×3.1 km. Avslutningen blev en « nagelbitare » när två svenska fanns med i olika vurpor. Lyckligtvis utan större kroppsliga skador.

Varvloppet som avslutade årets världscup i Val d’Or sågs Edwin Wilson (14:e) och Tobias Larsson som de mest aktiva svenskarna och fanns hela tiden med i täten.. Edwin var även med i en utbrytarklunga några varv. Övriga svenskar avancerade mot slutet men då hade redan tre åkare gått loss. Två av dessa blev uppåkta på målrakan men segrade gjorde Sander Verhaeghe, Belgien, fyra sekunder före gårdagens vinnare Guillaume Blais-Dufour. I klungan tog så Lars Andersson fjärde platsen (femma) men det höll på att gå illa fem meter efter mållinjen när framförvarande cyklist svängde för mycket och Lars flög i backen utan nämnvärda skador, turligt nog.

En annan vurpa inträffade på det näst sista varvet med ungefär samma scenario. Andreas Lindén var på väg upp till spurten när en kille gjorde en omöjlig sväng framför honom. Andreas skador inskränkte sig till att han skrapade upp såren från en tidigare vurpa. Värre var det med cykeln som behöver en ny gaffel, den gamla gick av på mitten!

Alla övriga svenskar satt med i den 115 man starka klungan. Kanada dominerade slutresultatet genom att ta de fyra första platserna! Mark Hinner heter vinnaren. Lars tappade en placering idag och blev nia medan Edwin Wilson fanns på 23:e, Peter Sundström 31:a, Tobias Larsson , 32:a och Nils Magnusson 40:e. I lagtävlingen slutade vi på femte plats bland 26 startande lag. Den 38:e upplagan här kördes i ett fint svenskt sommarväder och är en mycket fin tävling som är hela bygdens stolthet här. Massor av åskådare varje dag. Chefen Daniel Richard, ny på posten ifjol, har fem hundra frivilliga till sin hjälp och slutligen kan väl nämnas att kostnaden att köra den har tävlingen (tio dagar för åtta man) är densamma som att åka t.ex till Trofeo Karlsberg i Tyskland över ett veckoslut. Den fantastiska upplevelsen för en 17-18 årig cyklist att få göra en sån här resa behöver nog inte poängteras, den kan man se varje dag har.

Lännart Gustavsson

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.