IMG_0051

Brorsan gör sin första chin-ups. Tyvärr lyckades jag inte få med hans snopet ludna uppsyn när han klarade det. Jag blev alldeles för glad för att fortsätta filma!

När vi testade hans styrka i november kunde han göra ett par chins med 25 kg i medvikt. Jonathans problem då var att hans nervsystem inte kunde koppla samman musklerna till ett bra samarbete. Skidåkningen har lett till att hans koordination har förbättrats betydligt och hans styrka ökat till en befintlig nivå.

Jag gjorde ett experiment på en 23-årig tjej över julhelgen. Tre dagar innan jul kunde hon inte göra en enda armhävning. Med knäna i backen kunde hon göra 10 st. Hennes muskelmassa i rygg och armar var trots allt välutvecklad. Den fanns där men användes inte. Därför fick hon i uppgift att göra 5 armhävningar på knäna, 5 ggr om dagen. När hon gjorde 5 armhävningar på knäna blev hon inte alls trött i musklerna. Däremot aktiverade hon sin koordination. Efter fem dagars repeterande gjorde hon 6 armhävningar utan att ha några knän i marken.

Ett bra tips för de som precis börjat köra funktionell styrka är att göra hälften så många repetitioner som deras maxantal, flera gånger om dagen i någon eller några veckor, innan de börjar köra på full kapacitet. Utvecklingen går fortare framåt om man övar upp nervsystemet innan man ger sig på musklerna. Nervsystemet får inte samma träning om man kör på max med en gång eftersom man inte kan göra lika många reps per dag.

Brorsan sköter sig utmärkt och har redan börjat att planera lämpligt straff för min kaxighet. Jag själv sköter mig bra men blir tyvärr inte 10% bättre per vecka numera.

//Andreas

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.