Igår stannade jag och tjuvläste Runners World i mataffären. På omslaget skyltades det om en Svensk Klassiker-krönika skriven av Jonas Colting. Jag bläddrade igenom sidorna i hast men fastnade i faktarutan. Eftersom jag inte hade pengar nog att köpa tidningen så kan jag inte återberätta allt bokstavligen. Men tydligen ska Jonas ha genomfört samtliga sträckor ensam, kört bilen mellan destinationerna själv och inte heller haft någon servicepersonal. Fantastiskt. Efter det står det att ingen lyckats upprepa denna bedrift. Det är i och för sig sant. Det är nog få som skulle få för sig att köra bil mellan Motala och Stockholm efter ett Vasalopp, ett Vansbrosim och en Vätternrunda.

Om man googlar lite snabbt på hur Jonas genomförde sin klassiker så inser man att hans bubbla spricker. Varför han ljuger vet jag inte. Kanske tycker han att hans klassiker är för tråkig för att nämnas ärligt? Han kanske inte minns? Jag hoppas i alla fall att det är ett misstag och att det kommer en rättelse. Eller att det i bästa fall är praktikanten som slängt in faktarutan.

Troligtvis har jag en hel del sponsorer och kunder som läser Runners World, då de är Sveriges största idrottsmagasin. De behöver veta skillnaderna mellan min och Jonas klassiker.

Jonas puls

Simning: ca 166
Rullskidor:138
Cykel: 117
Löpning: 140

Jonas vilopuls: 30
Jonas maxpuls: 190

Min puls

Simning: 150
Rullskidor: 170
Cykel: 165
Löpning: 138

Min vilopuls: 34
Min maxpuls: 196

Jag hade mycket högre puls i de grenarna som tog lång tid. Det innebär att jag förbrände mycket mer energi. Eller rättare sagt att jag fick ta i förbannat mycket mer. Efter Vasaloppet fick jag inte av mig varken skidor eller stavar, efter Vansbro kunde jag inte få av våtdräkten, efter Vätternrundan kom jag inte av cykeln och efter Lidingöloppet kunde jag inte ens stå upp.

Vansbrosimmet

Jonas 34:43 min: Deltog i det officiella Vansbrosimmet.

Jag 35 min?: Simmade med en träningskompis efter att jag åkt Vasaloppet. Dock lyckades jag inte hålla hans fötter då jag hade problem med kylan. Vattnet var strax över 12 grader. Dessvärre fick vi inte tillstånd från Vansbrosimningen att simma den sista kilometern. Det var för farligt då det kraftiga vattenflödet skapade riskfyllda strömmar. Istället fick jag starta en kilometer längre upp i älven så att sträckan skulle bli den samma.

Tiden för mig är oviss. Det var ingen som riktigt tänkte på att ta tiden på denna sträckan då vi alla hade fullt upp med krämpor eller telefonsamtal. 35 min var uppskattat av någon på plats. Dock kan det lika gärna tagit 45 min. Detta påverkar dock inte totaltiden då den klockan tickade hela tiden.

Vasaloppet

Jonas 5:50 h: Jonas åkte ensam i regn och motvind. Han fick byta rullskidor en gång.

Jag 3:58 h: Jag åkte ensam i regn och motvind, mitt i natten. Till skillnad från Jonas så inledde jag min Superklassiker med Vasaloppet. Jag bröt av en stavspets och fick åka sista 25 kilometrarna med alldeles för korta reservstavar.

Vätternrundan

Jonas 9:15 h: Jonas cyklade ensam på tempocykel runt Vättern.

Jag 7:07 h: Jag cyklade lagtempo på min linjecykel med en grupp runt Vättern.

Lidingöloppet

Jonas 2:17 h: Jonas fick en supertid på Lidingöloppet efter alla strapatser. Han hade ledsagare med sig under loppet. Efter målgång var han, enligt han själv, pigg.

Jag 2:39 h: Jag inledde Lidingöloppet bra och höll bra tempo under de första 15 km. Om jag orkat hålla det tempot så skulle min sluttid blivit ca 2:27. Under sista halvan utav loppet började kroppen att säga ifrån. När jag kommit i mål kunde jag inte längre gå och stå själv.

Transporter:

Jonas: Eftersom Jonas startade med Vansbrosimmet så tappade han en minst en timme i transporttid då han blev tvungen att åka norrut till Vasaloppet. Efter Vasaloppet hade Jonas tänkt åka helikopter mellan sina destinationer. Men det dåliga vädret ställde till det för honom vilket gjorde att han tvingades att åka bil.

Jag: Själv hade jag lagt ner otroligt många timmar på planering. Jag hade också planerat att åka helikopter. Vädret var precis på gränsen till vad som var okej att åka helikopter i. Därför blev jag tvungen att åka något långsammare än vad jag hoppats på.

När jag kom hem fick jag en hälsning från Jonas på facebook: Grattis till Andreas Lindén som igår NÄSTAN genomfört en Svensk Superklassiker. Jotack.

Läs om Jonas klassiker här: http://www.colting.se/pdf/div_24h_jakten.pdf

/Andreas

3 Comments

 • Tjena,
  Exakt var spricker bubblan?
  Använde han tempostyre under sin cykling, det är ju inte tillåtet under Vättern.

  /Mvh, Mats

 • Hej,
  Med bubblan menar jag lögnen. Han har inte kört allt ensam utan service. Tänk bara på Vasaloppet. Hur gjorde han med bilen som han tog sig i till Sälen ifrån Vansbro? Drog han den bakom sig på Vasaloppet för att kunna åka vidare ifrån Mora?
  Han åkte med tempocykel på Vätternrundan. Men det är en bagatell med tanke på vad han har skrivit i Runners World.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.