Nu ska jag ut på en löprunda. Inte fem kilometer i lagom takt. Utan 4 minuters-intervaller. Stavar har jag tyvärr inga. Det går dock bra utan.

Passet:

10 min uppvärmning

4 min maximal insats

6 min aktiv vila

x4

10 min nedvarvning

Om du ska köra passet själv, och inte har riktigt bra syreupptagningsförmåga (kondition), rekommenderar jag dig att ta kortare vila. Mellan 3-4 min. Annars kommer din kropp att slappna av för mycket innan du går på en hård intervall igen.

2 Comments

 • Kan du förklara och motivera varför den otränade ska ha kortare vila än du som är elitidrottare? Din återhämtning är ju bättre så du borde ha kortare vila (förutsatt att ni når samma % av Vo2max alt. % av HF under intervallerna). Din puls sjunker ju snabbare och lokalt så har du bättre borttransport av laktat och andra metaboliter, du har troligen även mer ATP ”tillgodo” efter varje intervall än den otränade. Jag tycker ditt resonemang låter bakvänt.

  Kör hårt!

  //Jeppe

 • Tjenare Jeppe!

  Ledsen för sent svar. Den främsta orsaken till att jag behöver mer återhämtning än någon som är otränad eller sämre tränad är att jag som är van kan ta ut mig betydligt mer under en intervall. Jag kommer upp i 97-100 % av maxpuls när jag kör dessa intervaller. Någon som inte är lika van kommer ofta inte ens upp i 90% av max. I teorin har du definitivt rätt. Men i praktiken fungerar folk annorlunda.
  Varför jag skrev just ”riktigt bra syreupptagningsförmåga” vet jag inte. Det blev så av bara farten.

  Det finns även en lite mer avancerad aspekt. Dock hinner jag inte skriva om den nu. När jag får lite mer tid över ska jag lägga upp det i bloggen som ett eget ämne.

  Gott nytt år!
  /Andreas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.