Januari är motivationens månad. Gymmen fylls till både bredden och höjden. Löparspåren blir nertrampade och träningskläder säljs hejvilt. Tydligen är det i januari man lägger grunden för året. Vad man gjorde förra året är oviktigt. Motivationen som leder det blekfeta lämmeltåget till träningsanläggningarna är ångest och stress. Den moroten kan de tugga på fram till februari månad.

Att ha rädsla som motivation är effektivt i direkt farliga situationer. Men i detta fallet försvinner athletkänslan lika snabbt som den uppkom. Julmaten är inte direkt livshotande, inte heller den genomskinliga snubben i spegeln. Så småningom inser alla det och motivationen försvinner. Lika snabbt som den uppstod.

Motivation ska inte bestå av saker som vi gjort eller inte gjort. Fyll istället tankarna med saker du ska göra. Ett verkligt mål som infinner sig senare under året. Ett datum då du ska vara så där bra som du vill vara. Det kan vara en Vätternrunda, 10 km löpning eller kanske en Superklassiker. Målet spelar ingen större roll. Inte heller om du uppnår det eller inte. Det viktiga är att vägen dit blir en resa du kan växa av.

Så länge jag kan minnas har jag hela tiden haft mål och visioner. Stora drömmar har varvats med gigantiska. Några få av drömmarna har tagit över hela mig. Som Superklassikern 2010. Jag åt, sov och andades Superklassikern dygnet runt. När jag klarat mitt mål kände jag mig tom. Min känsla var: ”Jaha, och nu då?”. Det är mina mål och visioner som tagit mig framåt. Superklassikern slukade alla andra tankar och drömmar i flera månader. Jag jobbade så extremt hårt att banden till målet blev så starka att jag glömde att det fanns ett liv efteråt. Bara någon dag efter Superklassikern insåg jag att jag kunde gjort den snabbare. Genast blev det ett nytt mål. Jag insåg också hur många olika saker det fanns att utmana mig själv i.

Genom att lägga hela din själ i ett enda mål kan du skapa extrem motivation. Men efter målet är det lätt att hamna där du var från början. Därför kan det vara utmärkt att ha flera mål. Gärna något som binder ihop de olika målen. T.ex. En Svensk Klassiker.

Under alla år har jag aldrig tränat för att ta igen tid som jag missat. Jag har heller aldrig bestämt mig för att ”nästa år ska jag börja”. Om jag fattar ett beslut tar jag tag i det med en gång. Motivation är en känsla. Om känslan finns där är den enkel att förvalta. Det bästa sättet är att jobba mot målet. Då stärker du din känsla. Ju hårdare du jobbar desto starkare kommer känslan att bli. Likt en knut blir den svårare och svårare att få bort ju hårdare du drar. Precis som under förberedelserna till Superklassikern.

”Den bästa träningen är den som du redan gjort”

När du har ett mål kan du tänka långsiktigt. Januariathleternas ”ett pass i taget”-anda är uselt för motivationen när du har ett riktigt mål. Se istället helheten i din träning. Det är nu du lägger grunden för nästa år. Du ändrar inte livsstil genom att fysiskt göra annorlunda. Du måste tänka annorlunda. Förr eller senare inser du att din personlighet och ditt ”du” bara är en blandning av fantasi och vana. När du gjort det kan du styra dig till att bli vilket konditionsmonster som helst.

 

 

Den fysiska biten är mycket enklare men ändå lik den psykiska. Du blir det du tränar. Därför bör du träna det du vill bli bra på. Om målet är att uppnå en bättre hälsa och du funderar på om du ska träna styrka eller kondition. Välj då självklart kondition. Hjärtat är din viktigaste muskel. Fördelarna du får av konditionsträning är helt olika de du får av styrketräning. Men för gemene man är de betydligt viktigare.

De två vanligaste träningsformerna, inom kondition, är löpning och cykling. Det är också från dessa två idrotter som jag träffat på flest skador. Tekniken för elitlöpare och elitcyklister är avancerad. För motionären är det inte alls lika avancerat. Den gemensamma nämnaren för skadefri och lycklig löpning och cykling är frekvens. Hög frekvens! En gång till: Frekvens! Spring med 90 fotisättningar per minut och cykla med 90 pedalvarv per minut. Belastningen delas då upp på fler repetitioner. Istället för att sprätta iväg 100 kg vid varje fotisättning lyfter du 75 kg. (Vikterna är bara tagna som exempel. I verkligheten rör det sig självklart om andra siffror.) Skaderisken minskar ofantligt. Vid cykling gäller precis samma princip.

När du springer kan du låtsas vara spöket Laban. Han hörs inte och svävar fram över golvet. Spöket Laban studsar inte. Han färdas bara framåt. Det är likadant när du springer. Du ska framåt, inte uppåt. Om ditt löpsteg inte låter landar du mjukt. För att det inte ska låta bör du sätta din fot rakt under dig. Där är du som starkast. Sätter du foten framför dig kommer du att bromsa ditt löpsteg. Provar du att sätta dem bakom dig så trillar du. Om du landar mjukt belastar du inte dina stackars leder så hårt. Skyll inte på stelhet eller plattfot. Du kan springa mjukt ändå. Det är ben, inte mjölktänder. Vårda dem, du får inga nya.

Tired, sunburned

På cykeln ska du låta benen jobba. Spänn inte armarna. Det leder till spänd nacke vilket i sin tur kan leda till både muskelvärk och huvudvärk. Ett enkelt knep är att vara helt avslappnad i händerna. Lägg dem bara på styret och låt din bålstyrka sköta balansen. Dina ben ska nästan sträckas ut varje tramptag. Sitt så högt du kan på cykeln, med vinkeln 90 grader vid fot/ben, utan att lårmuskeln tenderar att slappna av som den vill göra vid utsträckt läge.

Under konditionspassen kan du göra lite hur du vill. Gå inte ut med ambitionen att springa i full fart hela vägen. Du behöver inte spy på toppen av backen efter varje intervall. Det är bara jag som behöver för att bli bäst. Under ett bra pass kan du spendera 40% på den genomsnittliga belastningen, 20% under, 20% över och 20% högt över snittbelastningen. När du lägger in vad är inte så noga för en motionär. Är du seriös ska du självklart vara mer specifik. Men annars är det ”manjana” som vi säger här i Spanien.

Prova vingarna och dröm dig bort. Hitta känslan och följ spåret. Glöm inte heller att inspiration är viktigt. Kika vad jag skriver emellanåt. Det kan alltid dyka upp intressanta och inspirerande mål. Det är visserligen mina tankar och mål. Men motivation kan jag dela med mig av. Lycka till!

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

2 Comments

  • Fantastiskt inspirerande och motiverande, förstår inte varför jag sitter här och skriver när jag kan vara ute och köra A3-intervaller. Ser gärna ännu fler inlägg som detta, med mer fokus på teknik. ”Alla kan springa” är det många kompisar som säger, för ”det är bara att dra ut i spåret”. Inte helt sant, brukar jag svara dem. Har precis långsamt börjat utforska olika tekniker och hur man faktiskt ska göra för att få ett effektivt (och skaderiskminskande) löpsteg, men är tacksam för alla tips och trick som går att få. Kör hårt och kämpa på, alltid lika grymt att läsa det du skriver! :)

  • Tack! Kul att du uppskattar det. Jag lovar att komma med fler tekniktips framöver. Jag har en bra kamera att använda mig av samt en del material. Häng i så får du mer tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.