Idag har jag kört ett fantastiskt bra cykelpass. Jag körde 2x45km + 5 km uppför Col de Soller. Under de långa intervallerna höll jag mellan 85-95% av maxpuls. 85% i början och upp mot 95% på slutet. De sista 45 km gick på 1h 10m. Då var det bilar i vägen, vind från sidan och ordentligt kuperat. Längsta stigningen under sista intervallen var på 7 km. Självklart med efterföljande utförslöpa. Vad jag vill komma fram till är att det gick snabbt. Löjligt snabbt. Sista 15 km snittade jag över 50 km/h. Självklart med viss hjälp av lutningen samt vindfånget från en DHL-lastbil i några kilometer.

Uppför Soller gick det också snabbt. Dryga 13 min från rondellen till toppen. Mellan serpentinerna på slutet var jag uppe i 27-28 km/h. Jag älskar när jag behöver frihjula i kurvorna för att sedan känna hur benvärmarna fladdrar runt mina tunna ben på raksträckorna. I en uppförsbacke! Col de Soller är 5,1 km och 5,4% (tror jag) i snitt. Min puls låg på +92% i backen. Jag ska klara av att snitta 25 km/h uppför den innan tävlingen den 15e april. Då är jag inte bara med och leker utan även med och tävlar.

Col de Soller 2009 med Capinordic.

Imorgon hoppas jag på att hinna cykla Piggen. Den backen är 14 km. När jag var med Team Saxo Bank på deras träningsläger körde jag de sista 11 km på 25:00 min. Det är sjukt snabbt. Jag hoppas kunna komma upp i den tiden igen trots att jag satsar på triathlon. Under testet fick Gustav Larsson samma tid, Jakob Fuglesang 24:45 och Frank Schleck 24:00 (tror jag). Min tid på 25 min ger 26,4 km/h i snitt.

”Det var sku en dejlig oplevelse. Fredrik Ericsson kørte dog helt fantastisk. Han lå bare og kværnede i et højt jævnt tempo, som passede mig rigtig godt. Så selvom både Rasmus Guldhammer og Andreas Lindén lå og stak i højre og venstre side, så kørte Ericsson dem bare stille og roligt ind hver gang. Til sidste udnyttede jeg så spurten og kørte væk fra de andre” /Jonas Aaen, Team Saxo Bank

Jag minns testet från ovanstående citat mycket väl. Rasmus och jag försökte reta gallfeber på en kolugn Fredrik Ericsson. Tyvärr slutade det med att vi båda fick släppa 1-2 km före toppen. Rasmus vann dock veckan efter på rekordtiden 34,19 min. Jag har aldrig hört någon cykla så snabbt uppför Puig Mayor någon gång. 33:20 har jag hört. Men det rekordet slogs av Antonio Colom, tidigare proffs i Illes Balears. Dock blev han avstängd för doping 2010 vilket raderar hans tid i min värld. Ryktet säger att Marco Pantani har cyklat upp på 28 min. Det känns patetiskt. Vad han åt den veckan vill jag inte ens veta. Dock tror jag inte det är möjligt, oavsett hur många preparat han åt.

Marco Pantani dog av en överdos. Under hans cykelkarriär fick han allt större problem med droger. Grunden till dessa drogproblem kom från dopingpreparat. Många av de preparat idrottare intar är starkt beroendeframkallande. Därför är det många idrottare som på senare år drabbats av drogproblem när de ersätter dopingpreparat med droger. All heder åt en död man. Men han gick över gränsen. Långt över gränsen.

4 Comments

  • Skriv gärna tiden mellan skyltarna i stigningarna så får man jämföra sig med ett proffs. Jag har bästa tid uppför soller (skylt till skylt, tänk på att skylten på soller toppen är ca 100m efter kurvan) på 15.04, men då får du tänka på att jag är 40+ och väger +90, jag hade nog typ samma snittpuls i %

  • Imponerande tider. Blir att försöka slå dem till våren :-) Har du några tider och rekord att delge ifrån Sa Calobra stigningen? Nerifrån absoluta botten vid restaurangerna upp till toppen…

  • Det är lätt att vara motiverad här nere…
    Tiderna mellan skyltarna har jag inte. Men ska tänka på att ta dem i fortsättningen. 15:04 låter som en riktigt bra tid med de förutsättningarna!
    Sa Calobra har jag aldrig tagit tid uppför. Det är en stigning som hamnar i skymundan av de andra bergen och som jag därför nästan aldrig kört riktigt hårt uppför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.