Jag har stora problem med ett domnande ben. Vänsterbenet har somnat gång på gång när jag suttit i aeroposition för länge. Så har det varit sedan jag började cykla. Stretching, massage, kiropraktik, styrketräning hjälper inte. Jag har testat det mesta. Flera olika doktorer har testat och försökt lista ut vad det är. Men inte har lyckats.

Detta kan definitivt vara ett stort problem för Kalmar Ironman. Utan känsel i benet kommer jag att tappa mycket tid. För hur lockande det än låter att inte känna det trötta benet så leder det till en ordentlig kraftförlust.

Problemet är att blodtillförseln stryps av någon anledning. Eller så är det en nerv som kläms. Doktorerna som undersökt mig har kommit fram till båda möjligheterna. Det är möjligt att problemet sitter i blodkärlen som är för trånga. För att lösa det är en operation enda alternativet. Dock borde benet domna även vid löpning. Det gör det inte. Därför hoppas jag på att jag klämmer antingen blodkärl eller nerv när jag sitter ner. Då får jag möjlighet att göra något åt det.

Jag kommer att testa en ny typ av sadel. Den är inte ny på marknaden men jag har inte testat den innan. Någon som har erfarenhet från denna?

6 Comments

 • Det finns en möjlig förklaring. Den heter Pudendal Nerve Syndrome. N.Pudendalis kommer från nervplexa som går ut från saccrum och löper genom ligament i lilla bäckenet. Om den nerven blir klämd eller inflammerad så får man de symptom du beskriver. Det är MYCKET ovanligt.

  Du kan läsa om diagnos, diagnostik och behandling och se om det stämmer överens med dina symptom på:

  http://www.pudendal.com/

  Detta är ingen vanlig sjukdom. Men den är underdiagnostiserad. Anledningen är rätt enkel. Man måste vara både urolog och neurolog samt få upp patienten i en gynstol (!) för att undersöka patient. Dina besvär kan vara en variat av detta.

 • Knepigt. Jag uppfyller inga symtom alls. Det enda som stämmer är att jag cyklar och att problemet sitter i benet. Smärta känner jag inte av alls. Det domnar bara bort. Ont gör det aldrig.

  Jag ska dra det här vidare. Oddsen för att sadeln hjälper är dåliga, men det är värt ett försök!

  Tack för tipsen!

 • Hej Andreas
  Jag är ny på racercykel och upplever ungefär detsamma som du beskriver. Benen domnar när jag cyklar längre sträckor, utan några smärtor i ben eller fötter. Det är nästan så att jag inte märker det förren jag hoppar av cykel och då faller ihop i en hög för att benen inte bär.
  Dock känner jag lite smärta på sittbenen i rumpan redan efter ca 10 min.
  Andreas, jag är nyfiken på hur det gått för dig, har du hittat en lösning?

  /Mats

  • Tjenare!
   Intressant. Vi har dock olika problem tror jag. Mina problem kommer under hög intensitet. Utan intensitet känner jag ingenting alls av några domningar.
   Jag har träffat cyklister med liknande problem som du har. De har fått hjälp av kiropraktorer med problemen och blivit bra. Dessa 3-4 pers kan dock inte utgöra någon bra referens. Men det kan vara en bra väg att gå direkt. Enkelt och inte särskilt dyrt.

   Någon lösning har jag ännu inte. Jag är fortfarande under utredning.

 • Hej Andreas
  Undrar bara om du fick ordning på ditt somnade ben
  Själv har jag samma problem i just tempoställning under hårt tryck på pedalerna över 300 watt eller mer kommer detta som ett brev på posten efter ca 20 min
  Håller jag snittwatten under 270 så märker jag ingenting
  Har snart provat allt utan resultat
  Har du några ideer
  Med vänlig hälsning Frank

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.