De flesta tävlingarna i Sverige må vara små med endast ett hundratal deltagare. Anmälningsavgifterna brukar dock vara tämligen höga. De flesta som deltar i en tävling har inget med pallplatserna att göra. De allra flesta är där för att de tycker det är kul att delta. Även jag deltar för att det är kul. Men jag försöker också försörja mig på idrotten. Att åka på små tävlingar i Sverige är inte lönsamt. Startavgiften är dyr. Det kostar några hundra kronor att ta sig till orten där tävlingen går. Totalt går en liten tävling på mellan 1000-2000 kr.

Något jag tycker är märkligt är då att, även om jag vinner går jag inte gå plus eller kan ens täcka mina utgifter. Priserna är oftast materiella ting. Presentcheckar, träningskläder osv. Dessa prylar kan jag aldrig använda. Många andra som har sponsorer kan heller inte använda dem. De som vinner har ofta sponsorer. Därför är materiella priser meningslösa.

Som tävlingsarrangör ska man inte tjäna pengar på toppen av pyramiden. De främsta på tävlingen lockar folk till sporten på regional nivå och till tävlingen på lokal nivå. Se till att ha penningpriser till de tre eller fem främsta. Vinner man ska man få en tillräcklig slant för att täcka utgifterna för den vunna tävlingen. Att lägga 500 kr i startavgift och sedan vinna för att få ett par benvärmare är befängt. Det är inte girighet att inte ha prispengar. Det är bara dumt och ogenomtänkt.

Reklamen som en tävlingsarrangör får när någon jag vinner:

– Ni står med i flera tidningar
– Ni når ut till deras fans/följare etc. (I mitt fall minst 3000 pers)

Med prispengar händer också:

– Ni lockar fler bra triathleter till att tävla mer och oftare samt använda tävling som träning
–  Med bättre triathleter kommer ni att få en större bredd. En högre topp på pyramiden måste ge en större massa under den.
– Bättre startfält ger mer mediaintresse. Mediaintresse ger bättre sponsorer.

Det är mycket reklam. Bloggen är visserligen unikt för mig. Men ni syns alltid via segrare och toppen. Belöna då dessa människor genom att dela ut penningpriser. Ni får dessutom ut så mycket mer av penningpriser att kostnaden är täckt många gånger om.

Alla mina plagg och prylar är sponsrade. När kan jag använda linnet från Nike? Eller cykelskorna från Bontrager? Visst är det kul att vara jultomte. Men att min familj har exklusiva träningskläder har jag ingen nytta av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.