Jag har självdiagnoserat mig igen. Det är inte särskilt bra att göra det, men just nu såg jag ingen bättre lösning. Vårdcentralen i Santa Ponca (Mallorca) ville inte släppa in mig när jag var där då jag varken var döende eller hade något SS-nummer. Istället tog jag saken i egna händer.

De senaste två veckorna har jag haft jätteproblem med min utförsåkning på cykeln. Problemet sitter varken i kurvor eller däck. Det sitter i min puls. När jag åkt utför eller fastnat i trafiken har min puls rasat under 80 slag i minuten på nolltid, trots värmen*. Några gånger har pulsen till och med legat under 60 slag i minuten. Det låter bra då min återhämtning bör vara fantastisk. Men problemet är att jag nästan slumrat till på cykeln i 50 km/h.

Sist jag kände så här gjorde jag ett blodprov som visade att jag hade järnbrist. Denna gång har jag precis samma känsla. Pulsen går upp riktigt långsamt. Det har tagit ett par kilometer av lätt cykling innan jag kommit upp i tresiffrig puls.

Järnbrist kan drabba idrottare som tränar hårt men framförallt svettas mycket. De flesta klarar att hålla sina värden perfekt genom att bara äta normal kost. Den senaste månaden har jag dock cyklat i 30 graders värme, mitt i solen, med mycket hög intensitet under många timmar. Med andra ord: Jag har svettats extremt mycket under många timmar per vecka.
När jag fick järnbrist sist satt jag i en varm och isolerad källarlokal och cyklade testcykel 6 dagar/vecka. Efter att jag gjort det i 6 månader började jag känna mig hängig.

Nu har jag ätit järntillskott i fyra dagar. Pulsen är återigen normal och jag är både snabbare och piggare än för en vecka sedan.

Till andra som misstänker järnbrist rekommenderar jag att söka läkare för att få hjälp.

Symtom för järnbrist:

Trötthet
Blek hy
Ovanlig puls (baserat på individuell jämförelse)
Koncentrationssvårigheter
Sämre resultat
Sjukdom
Irritation
Orsaker till järnbrist:

 • Blodförlust
 • Hård träning i värme
 • Bristande kosthållning
 • Problem med järnupptaget i kroppen
 • Brist på ”hjälpämnen” i kroppen, t.ex. C-vitamin

Järnrik kost

 • Gröna grönsaker t.ex. grön paprika, spenat etc.
 • Rött kött
 • Fläskkött
 • Fågel
 • Grovt bröd & fullkorn

Övriga tips för ett stabilt järnvärde

 • Laga all mat själv. Köp aldrig halvfabrikat, det innehåller mindre järn och annat viktigt. Jag själv gör alltid ordentliga storkok som jag sedan fryser in. 
 • Värm inte kyld/fryst mat i micron. Mat som värms för snabbt tappar i näring. Värm maten i stekpanna eller i ugn utan att ha för bråttom.
 • Ät en varierad och näringsrik kost. De bästa varorna har ingen innehållsförtecking. T.ex. Ägg, lax, kyckling osv.
 • Om du har uppenbara problem med järnupptaget. Undvik då kalcium (mjölk, fil yoghurt) samtidigt som du äter järnrik kost. Enligt mig är dessa produkter nyttiga och nödvändiga. Men planera måltiderna så att järn och kalcium inte krockar. 
 • Kombinera järnintag med C-vitamin. Kiwi och apelsin är bra källor. Andra frukter och bär innehåller också ofta rikligt med C-vitamin.

Att blanda olika färger är ett enkelt sätt att variera sin kost och sitt näringsintag.

 

 

*Värme kan få din puls att stiga några slag. Se det dock inte som en genväg till bättre träningsresultat. Effekten handlar inte om pulsen utan just om effekten.

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.