En vecka innan start har tävlingsarrangören bestämt att lägga om banan och passade dessutom på att byta ut 3000 euro i prispengar till presentkort i cykelaffären för en tiondel av summan. Istället för 1300 höjdmeter på 90 km cyklar vi 600 höjdmeter och 93 km. Den knixiga och svåra delen av banan har de plockat bort. Bäst av allt är att de inte gått ut med informationen någonstans. Jag fick reda på detta när jag följde markeringarna utmed banan.

Jag har säkert cyklat 30 varv på den gamla banan som helt säkert var aktuell senast i måndags. Min träning har jag anpassat efter knixiga kurvor och många fartökningar. Nu får jag försöka planera om lite inför nästa helg. Jag ska cykla tre varv på den nya banan imorgon. Dock har jag cyklat på de vägarna många gånger tidigare då den nya banan går förbi precis utanför huset jag hyr.

Den tuffaste backen blir simhallsbacken med sina 19%.

Med tanke på att detta är en stor tävling med många startande blir jag förvånad. Om GBG triathlon lägger om banan veckan innan blir knappast någon irriterad. Men tänk att Kalmar IM en vecka innan start meddelat (fast egentligen inte) att banan innehåller 2100 höjdmeter istället för 100 höjdmeter och att man cyklar västerut på små knixiga vägar istället för österut med raka släta vägar. Det skulle bli uppror.
Frågan är om det är någon mer än jag som anpassat sin träning efter banan. De lokala stjärnornas rulla-fika-rulla ger förmodligen samma effekt oavsett banprofil. Men det lär stå ett gäng riktigt duktiga triathleter på startlinjen som inte kommer från ön.

Hur som helst ska tävlingen blir vansinnigt kul. Mina chanser till en bra placering försämrades självklart ordentligt i och med den nya banan. Men detta är ändå ingen måltävling. På fotot ovan kan ni se hur en stor del av sträckan kommer se ut. Dubbla filer plus vägren och trottoar åt båda håll. Det ser häftigt ut. Förmodligen är det också därför Calvia valt att ha så överdimensionerade vägar. Det lockar dem som har gott om pengar men inte är tillräckligt stridslystna för att köpa hus i Hollywood.

 

2 Comments

    • Självklart är det lika för alla när de väl står på startlinjen. Men innan dess har alla förberett sig olika. Att förbereda sig genom att träna i liknande terräng är bra men att träna på den exakta banan är optimalt. Nu har jag däremot tränat på en bana som jag inte tycker ger den långsiktiga effekten jag vill åt, bara för att kunna prestera bra på lördag.
      Likadant tror jag att denna banan lockat en viss typ av triathleter. Det finns så pass många tävlingar i Spanien att utövaren kan välja dem som verkar roligast och/eller som har lämpligast kravprofil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.