I en värld full av intryck blir alltid någon kränkt. Varje dag får miljontals människor miljontals intryck. Intrycken sållas och uppfattningar skapas. När värderingar och känslor kommer in i bilden kan intrycken formas till individuella former. Det är genom variationen som mänskligheten utvecklats.

Att Disney valde att plocka bort den svarta dockan samt den judiska ”jockeyn” väckte starka reaktioner. När något så avlägset som några sekunders bortklippt film kan väcka så mycket ilska och närvaro hos så många, är något galet. Det handlar om så mycket mer än två dockor. Rädslan för en förändring från det trygga vanliga tar över.

film-eternal-jew, Disneys bortklippta jude, Der Ewige Jude
Der Ewige Jude

Pickaninny
Pickaninny är en rasistisk nidbild som kommer från den tidsperiod då rasbiologi och nazismen skapades. Den andra dockan plockar Disney bort då den liknas vid ”Der Ewige Jude” som är ren och skär propaganda för nazismen. Att någon tar illa upp av dessa dockor är inte svårt att begripa. Att Disney väljer bort dem är inte heller svårt att begripa. För att begripa måste man dock läsa lite. Det vi inte vet finns på google. Efter fem minuter finns svaret.

De övriga svarta/asiatiska/halta/korta/långa dockorna har ingen politisk innebörd. Därför finns de kvar.

Pickaninny

I en värld full av intryck är det svårt att förändra personliga intryck. Det är svårt, ibland även olämpligt, att förändra folks egna individuella uppfattningar. I detta fall handlar olika individuella uppfattningar om kunskap och tragiskt nog även erfarenhet.
Något som är betydligt mycket enklare än intryck, är att förändra våra avtryck. Anledningen till att Disney klippt bort dockorna är att de inte vill lämna samma avtryck idag som de gjorde för 80 år sedan. Här i Sverige infördes kvinnlig rösträtt endast tio år tidigare. Kultur och moral har utvecklats.

Kenwood UK Food’s annons gick hem 1961 då försäljningen ökade. Förändringen som skedde sedan var viktig och känslig. Det tål att jämföras.

degrading-woman-ad-5

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.