Imorgon är det äntligen dags för nästa tävling här på Mallorca. Efter att jag missade den sista tävlingen i Palma är jag riktigt sugen på att få en ny chans. Morgondagens tävling går i Binissalem, en liten by mellan Palma och Inca.  Vi blir runt 150-200 startande trots att tävlingen har öppet för 400 deltagare. Spanjorerna är irriterade för att tävlingen (20 euro inkl. mat, dricka, chip, massage, välkomstpaket etc.) är för dyr. Det är inte heller den ”vanliga” mallorquinska arrangören. Denna arrangören är delvis brittisk. Det uppskattas tyvärr inte av alla.

Motstånd
Samtliga duktiga deltagare är återigen med på startlinjen. Jag ser verkligen fram emot att se hur jag klarar mig denna gången. Visserligen vann jag sist. Men jag fick slita ordentligt för att lyckas med det. Imorgon hoppas jag på att kunna gå med lättare när de två snabbaste löparna ökar tempot.
Min största konkurrent till segern är en mycket duktig triathlet från Palma. Han har tidigare varit 5a på U23-VM i duathlon. En annan duktig konkurrent är en smal tysk som springer lika bra som han cyklar dåligt. Han vann den förra tävlingen där jag inte startade.

Bana
Banan är platt med några få motlut här och var, både under cykelsträckan och under löpsträckan. Den inledande löpningen går två varv mitt i byn. Cyklingen startar i byn och går därefter på små vägar runt åkrarna tillbaka till byn för en varvning. Vid brist på vind kan det bli väldigt lätt för en svag cyklist att följa med. Om det däremot blåser kraftigt blir cyklingen utslagsgivande. Det enda stället där det, oavsett väder, är möjligt att göra sig av med starka löpare på cykeln är inne i byn vid varvning.
Den avslutande löpningen går ett varv i byn. Målgången verkar vara lätt utför vilket passar mig bra.

Taktik
Jag bör kunna följa med täten under den första löpningen utan några större problem. Eventuellt kommer jag att försöka knäcka löpklungan och ta mig ut på cyklingen i ledning tillsammans med 2-3 duktiga löpare. Om det sistnämnda blir av kommer jag att köra ifrån dem vid varvning. Om det däremot blir den förstnämnda taktiken kommer jag bara att följa alla och sedan spurta förbi dem sista 100m av löpningen. Jag är snabbast i en sprint, vilket jag oftast är även om jag är tröttare än några av de andra.
Min förhoppning är att loppet artar sig precis som under tävlingen som jag vann. De två starka löparna är i samma grupp som mig på cyklingen. Övriga cyklister i gruppen panikcyklar tills de duktiga löparna är borta. När de är borta ska jag börja strula. De kommer bli irriterade och försöka köra ifrån mig från hjul. Det kommer de aldrig någonsin att lyckas med. Däremot tröttar de ut sig själva och spiller energi på katalanska utskällningar.

Det finns alltså flera olika alternativ. Jag avgör under loppets gång hur jag gör. Det är lika viktigt att kunna improvisera utöver sin taktik som det är att ha en taktik överhuvudtaget.

Notera gärna att jag har mer avancerad och genomtänkt taktik på en träningstävling än de svenska landslagsskidåkarna verkar ha på VM.

Följ och supporta mig

  • Twitter: @lindenandreas
  • Instagram: @lindenandreas
  • Facebook: facebook.com/andreaslinden.se

Andreas Löpning löpband
Trots Mallorca och bra väder har jag valt löpband de senaste passen.

Andreas löpning
Det ska bli intressant att se resultatet av träningen på löpband imorgon.

Andreas Lindén seger Artà Duathlon 2013
Prisutdelning

Och trots att de gav mig en ensaimada sist jag vann är formen bättre än för en månad sedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.