Jag hatar och älskar att förlora. Idag gjorde jag det i onödan. Jag blev 4 på dagens tävling efter att jag bestraffades med Stop & Go av oklar anledning innan löpningen. Sekunderna jag tappade orkade jag inte ta igen under löpningen. Jag älskar och hatar att förlora. Idag var jag dessbättre snabbare än någonsin.

Duathlon Binissalem Mallorca, Andreas Lindén

Löpning 
Den inledande löpningen på 4,6 km sprang jag på 13:39 min. Det ger 2:58 min per kilometer vilket är fantastiskt bra. Mätningen gjorde jag med GPS och har sedan kontrollmätt med en OSM karta.
Tättrion sprang 18 sek snabbare än mig. Där framme fanns resultat som 3a och 5a på U23 duathlon-VM. Jag grämer mig för att jag släppte dem. Farten fanns men jag vågade inte springa så snabbt i rädsla för att spränga mig.

Cykling
Jag cyklade ensam ikapp tättrion efter en halvknackig växling. Att jag växlade dåligt berodde på mina nedkylda händer. Vantar hade kunnat värma mig, men det hade tagit längre tid ändå.
Banan var helt platt och i tättrion fanns tre lagkamrater/vänner/allierade som körde lagtempo. Att jag lyckades plocka in dem, gjorde både dem och mig förvånad. Tyvärr insåg de, precis som jag, att om jag lyckats cykla ikapp dem skulle jag även kunna cykla ifrån dem om jag fick chansen att återhämta mig. Min chans var att vila lite och sedan försöka köra ifrån dem. Efter några minuters väldigt defensiv åkning från alla i täten gjorde jag två försök. Två av dem orkade inte men VM-trean satt som ett frimärke bakom mig även om det rök ur öronen på honom. Med honom där skulle jag inte vinna. Jag valde att retirera och planera om.
Andraklungan anlände efter 9 km. Där satt ytterligare tre lagkamrater till den tidigare tättrion. Utöver dem var det 3 st från ett annat lag. Dock verkade de inte bry sig om varandra.  De var rädda för mig. Kul men samtidigt tråkigt att de har sådan respekt för mig på cykeln. Jag försökte flera gånger spräcka gruppen och lyckades. Däremot var det alltid några som gnetade sig med för att sedan vägra dra. Jag klandrar dem inte för det. Om alla nu var allierade med varandra gjorde de helt rätt.

Om någon är intresserad av att alliera sig med mig mot mallorquinerna så är det hjärtligt välkommet.

Med facit i hand gjorde jag allting fel. Jag slösade alldeles för mycket energi på cykeln. Istället kunde jag hållit igen på tempo, väntat in andragruppen och sedan bara åkt med. Men då hade jag inte fått ett lika bra träningspass. Därför hade jag ändå gjort samma sak igen även om jag haft facit i hand.

I växlingen till löpning gjorde jag exakt som alla andra. Men ändå hittade kommissarien något fel och bestraffade mig med en ”Stop & Go”. Straffet tvingade mig att stanna hos kommissarien som höll fast mig tills jag fick fortsätta. Jag tror att jag hoppade av cykeln för sent. Men det gjorde i så fall de övriga topp 5 också.

Löpning
Jag växlade ut som 12a till sista löpningen. Visst hade jag slösat en del energi på cykeln. Men jag var ändå stark och sprang snabbt upp mig till en 4e-plats. Tättrion var återigen densamma. Jag lyckades ta in lite tid på dem. Men jag kom inte ikapp. Sista 300m lade jag in en spurt där jag tog in säkert 5 sek. Tanken slog mig då- ”Varför gjorde jag inte det här tidigare?”.

binisalem_duathlon7
Slutsats
Mitt syreupptag har ökat med många enheter den senaste månaden. Jag kan springa snabbare än jag vågade idag. Det som saknas är vana i form av specifik träning. Jag är inte där än rent periodmässigt. De andra blandar sin träning. De är alltid bra. Jag fördelar min träning. Jag kommer ibland att vara fantastiskt bra.
För en månad sedan gjorde jag ett löptest på 3000 meter bana. Min tid var där 9:20 min. Tiden jag hade idag motsvarar ca. 8:50 min på 3km. Simon, som hade fått en femminuterskram efter att jag sett min löptid, har stor del i detta. Jag har varit bra på att springa förut. Men nu är jag mer än bra. Simon sade här om dagen att jag borde kunna komma ner på 8:45 min på 3000 meter denna våren. Jag skrattade åt honom. Nu skrattar han åt mig. I sommar skrattar vi tillsammans.

Att min cykelkapacitet har ökat så enormt mycket förvånade mig en aning. Jag låg på 53/12 hela vägen ikapp tättrion på min linjecykel. Det ger mig ett snitt på 50 km/h under ett par kilometer. Sedan december har jag tappat 6,5 kg men uppenbarligen ingen kraft. Jag har cyklat färre kilometer än mina konkurrenter har sprungit under de senaste veckorna. Självklart kommer jag att cykla betydligt mer längre fram. All träning kommer bli mer specifik. Men det är ett tag kvar. Först ska jag bli ännu snabbare.

Intervju inför Duathlon Binissalem, Mallorca

Intervju inför starten

Start Duathlon Binissalem

Starten, jag är längst till höger

Cykel Duathlon Binissalem

På väg av cykeln in i växlingsområdet

Duathlon Binissalem Fidalgo & Vicente

Segraren och tvåan i loppet. Miguel Angel Fidalgo och Oscar Vicente. Tidigare 5a och 3a i U23 Duathlon-VM

Målgång Binissalem Duathlon

Jag tackar för konkurrensen efter målgång. Syns det att jag tränat mest på löpband?

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

11 Comments

  • Tidigare under veckan körde jag två pass på löpbandet.

   Mån:
   10 min uppv.
   4 min 95% av max*, 8% lutning 16 km/h
   3 min aktiv vila, 0% lutning 9 km/h
   x4
   5 min nedv.

   Tors:
   10 min uppv.
   2,5 km 8% lutning, 14,5 km/h
   10 km cykel, kuperat (utomhus), 36 km/h
   1 km 8% lutning, 14,5 km/h
   10 min nedv.
   Ingen vila mellan intervallerna utöver växlingstiden.

   *Min belastning är svårbedömd. Eventuellt låg jag högre än 95% av max.

 • På bana, med spikskor och toppad, dessutom med en spurt eftersom du inte behöver cykla efter, så är du ju nere på låga 14 på 5km. Friidrotts SM nästa då?

  • Tveksam till att jag skulle kapa så mycket. Men om det varit mitt mål och jag verkligen tränat för just det kanske jag kunnat delta utan att göra bort mig. Triathleter kan vara konkurrenskraftiga även i rena löpsammanhang. Rasmus Henning vann, som exempel, Danska Mästerskapen i 10km landsvägslöpning två år i rad 07-08.
   Ingen svensk triathlet är just nu tillräckligt bra för att konkurrera med de allra bästa löparna i Sverige. I varje fall kan inte jag nämna någon på rak arm. Skillnaden mellan de bästa och de sämsta tiderna på SM är dock stora. Ett flertal hade säkert kunnat placera sig mitt i resultatlistan.

   Jag skulle kunna konkurrera om guldet på 3000m hinder om jag fick springa utan hinder och sedan cykla sista varvet. Tyvärr har jag fått avslag på min dispensansökan varje år jag sökt.

  • Att kapa 40-50s bör inte vara några problem. Bara att gå från terräng till kontrollerad löpning på bana kapar många sekunder på tiden. Som du säger Stefhan borde även en lyckad toppning, en hård avslutning sista 2-3varven (sista kilometern), spikskor mm ge en tid ner mot 14:10. På friidrotts SM 2012 gav 14:02 guld, 14:11 silver och 14.13 brons (35hundradelar långsammare gav en 4e plats) följt av ett hopp ner till Erik på 5e plats och 13:28. Vet inte hur exakt mätningen av duathlonbanan är, men likt många ”kontrollmätta” triathlon/duathlonlopp förekommer konstigt nog extremt snabba sim/cykel/löpsplittar. Det hade hur som helst varit intressant att se Andreas springa friidrotts SM och sätta press på svenska långdistans eliten med dom tider han enligt sig själv ska vara kapabel till. Alternativt finns det många svenska triathlonlopp där hans löptider kan jämföras med svenska löpstarka triathleter som Per, Patrik eller den unga Gabriel. Blir kul att se i sommar hur långt Andreas verkligen räcker. Lycka till killar!

  • Helt korrekt! Att det var den kallaste dagen, på Mallorca, sedan början av februari 2012 hjälpte mig dock inte resultatmässigt. Solbränd blev jag inte heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.