Idag körde jag mitt första riktigt långa cykelpass på flera månader. Det har snöat uppe i bergen och på grund av den kyliga morgonen sköt jag upp starten med över två timmar. Jag startade på toppen i Lluc, vid den välkända bensinmacken. Vägen ner var minnesvärd. Snön utmed vägen smälte och trafiken var tät. För min del gick det bra även om jag inte lyckades hålla mer än 33km/h i snitt nerför backen. Värre var det för Ida som körde servicebil bakom. Jag hade dåligt samvete hela passet och har det fortfarande.

Under förra årets Ironman 70.3 i Alcudia vann Michael Raelert överlägset. Raelert var 13 minuter före tvåan Michael Goehner i mål. Det är vansinnigt bra. Michael Raelert är vansinnigt bra. Han hade 6 minuter bättre cykeltid än konkurrenterna.

Totalt körde jag strax under 140 km på banan på strax under 4h. Jag hade med mig servicebil med Ida och mina vänner Daniel och Jennica samt deras underbart söta dotter Naima. Daniel fotograferade och filmade. Miljön var fantastisk och snön gav ett ännu mer dramatiskt intryck även om det var någorlunda varmt.

Ironman 70.3 Alcudia Andreas Lindén

Det känns riktigt bra att jag kan hålla ett så högt snitt under så lång tid på den utmanande banan. Med avstängda vägar, torrt underlag, mer tävlingsspecifik träning och framförallt ett mer disciplinerat energiintag bör jag kunna prestera riktigt bra under tävlingen den 11 maj.

Cykelsnitt för topp 5 totalt från 2012 års upplaga av Thomas Cook 70.3 Ironman Mallorca:

  1. Michael Raelert – 40,47 km/h
  2. Michael Goehner – 38,85 km/h
  3. Ben Allen – 37,72 km/h
  4. Tom Vander Hoogerstraete – 38,05 km/h
  5. Johannes Moldan – 38,45 km/h
  • Mitt snitt idag på 140 km – 35 km/h

Det är svårt att jämföra tider. Men den här gången hade jag definitivt inte förutsättningarna på min sida. Dessvärre lär jag tappa en hel del tid på simningen innan cykelmomentet. Om jag lyckas sprattla mig runt 1,9 km utan att tappa mer än 4 min på täten är jag supernöjd. Sedan har jag fördelen av att jaga. Jag kommer ha många snabba simmare framför mig efter växlingen. Det är den inledande halvan av cykelsträckan som är tuffast. Maj månad bjuder vanligtvis på sydlig vind vilket innebär motvind. Lägg därtill ett berg som sträcker sig upp till 780 möh.
Jag kommer inte kunna utmana Raelerts tid. 40,5 km/h är alldeles för snabbt. (Michael avslutade dessutom med en halvmara på 1:14!) Däremot kan jag sprätta till med 38 km/h i snitt. Hur jag klarar den avslutande halvmaran är oklart. Jag är bra på att springa efter att jag cyklat. Det blir en fråga om uthållighet som jag får svara på efter målgång. Förmodligen har jag en bättre uppfattning efter Portocolom Triathlon International den 7 april.

Ironman 70.3 Alcudia Andreas Lindén Snöklädda toppar

Under tävlingen är jag absolut bäst förberedd. Ingen annan lär kunna banan lika bra som jag. Ingen har varit på Mallorca längre än jag. Och ingen har tänkt på tävlingen från morgon till kväll lika länge som jag.

Ironman 70.3 Alcudia Andreas Lindén, Buger-Sa Pobla

Jag har lärt mig en del idag. För att hålla optimal hastighet uppför måste jag ha en lättare utväxling på cykeln. Idag åkte jag med 42×23 som lättaste växel. Det var alldeles för tungt när lutningen stegrade över 10% vid några tillfällen. Framförallt måste jag sköta mitt energiintag mer disciplinerat. Jag blev alldeles för trött på slutet. Min plan och uträkning var att få i mig betydligt mer än jag lyckades med. Jag var distraherad av andra tankar och fick i mig 2,5 flaskor istället för 4 flaskor. Skärpning!

Och ja, det sitter planscher på bröderna Raelert i mitt imaginära pojkrum.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.