Jag knep, trots knäproblem, bronset på SM i medeldistans igår. Dessvärre kostade det en hel del. Även om knät var bättre än det varit under veckan fick jag problem. Jag kompenserade mitt löpsteg och jag ådrog mig riktigt obehagliga skavsår under fötterna. Efter att ha tränat i veckan visste jag att jag skulle börja kompensera. Tidigare har jag dock fått ont i höft, behinnor och andra knät.

Utöver att jag fördärvade mina fötter var det många positiva saker jag gjorde under tävlingen.

Simning
Jag hade bestämt mig för att hålla Fredrik Bäckströms fötter under simningen. Men min start blev lika dålig som Fredriks blev bra. Jag tappade 20 meter med en gång. När jag försökte gå ikapp fick jag köldkramp i foten. Krampen satt i under 100m. Förutom att jag inte kunde ge det där lilla extra för att komma ikapp hämmade krampen mig inte alls. Efter några hundra meter hittade jag min plats i den mindre tredjeklungan.
Distans – 1900m
Tid – 27:20 min
Placering gren – 12
Placering totalt – 12

Sim

Cykling
Innan loppet trodde jag inte att jag skulle kunna cykla särskilt bra. Banan var helt platt. Jag hade inte kunnat träna på min tävlingscykel då jag råkat klämma en vajer. Och alltför mycket tid hade gått åt till rehab.
Det blev dock väldigt bra. Jag flög förbi konkurrent efter konkurrent. Ibland försökte någon hänga på men fick ge sig snabbt. Redan efter 30 km kände jag att muskulaturen inte var riktigt van vid belastningen. Jag lyckades ändå hålla i tempot och plocka flera minuter på samtliga konkurrenter utom Björn Andersson. Säkerligen hade jag kunnat göra det bättre med mer specifik förberedelse. Men med tanke att mitt fokus legat på rehab istället för längre specifika fartpass är jag väldigt nöjd.
Distans – 90km
Tid – 2:05:37 h
Placering gren – 2
Placering totalt – 3

Cykel

Löpning
Jag förmodade att löpningen skulle bli mer eller mindre misär. Sedan tidigare hade jag bestämt mig för att kliva av om jag tappade medaljplats och/eller topp 5 totalt. På både gott och ont slapp jag ta det beslutet.
Mitt knä var väldigt mycket bättre än tidigare. Tyvärr höll det inte helt 100%. Jag kompenserade lite i löpsteget och ådrog mig skavsår som jag aldrig vill uppleva igen. De första 5 km gick okej. Jag höll igen lite för att känna mig för. Sedan höll jag riktigt låg fart under många kilometer då det gjorde alltför ont för att springa på. Under de sista 5 km sprack blåsorna och huden. Då släppte smärtan något och jag kunde hålla en betydligt högre fart i mål.
Tyvärr sprang jag många minuter sämre än jag borde gjort. Och än värre var att jag sprang sönder fötterna.
Distans – 21,1 km
Tid – 1:22:28 h
Placering gren – 5
Placering totalt – 4 (SM 3a)

löp

Summering
Ett av mina delmål var att göra en halv IM under 4h i år. Det gjorde jag nu. Trots en riktigt dålig löpning. Det känns nästan lite snopet att jag redan klarade sub 4-gränsen. Mitt nästa mål får bli under 3:50.
Även om min säsong ännu inte är slut så ser jag fram emot nästa säsong. Jag kommer vara väldigt mycket bättre då. Min utvecklingskurva pekar rakt uppåt och jag har optimala möjligheter för hålla den trenden.

Totaltid – 3:56:59 h

Efter tävlingen åkte jag motvilligt rullstol till sjukvårdarna. Jag kunde haltat på egen hand. Men för att det inte skulle bli smutsigt i såren var rullstol det bästa alternativet.

Rullstol

Positivt

 1. Benen domnade inte under cykelmomentet. Detta har fördärvat många tävlingar för mig genom åren i både cykel och triathlon. Det enda jag har förändrat är att jag börjat använda en foam roller som egenbehandling. Om problemen med domningarna kan lindras av egenbehandlingen kommer jag bli en betydligt bättre cyklist.
 2. Jag var visserligen långt efter täten i simningen men jag var å andra sidan betydligt närmre mina övriga konkurrenter än jag brukar vara.
 3. För första gången tog jag en SM-medalj i ett elitmästerskap. Tidigare har jag tagit många medaljer i junior/ungdomsklasser.
 4. Jag hade dagens snabbaste totala växlingstider.
 5. Knät var betydligt bättre än det varit bara någon dag innan. Det enda problemet med knät har varit smärtan då blödningen varit lindrig men smärtsam.

Hösten
Jag har bestämt mig (tror jag?) för att ställa in nästa helgs tävling i Luxemburg. Sedan tidigare var jag inställd på att de skulle bli svårt för mig att få till samtliga av höstens tävlingar. Svårast var Luxemburg då den bara ligger en vecka efter medeldistans-SM på Tjörn. Att jag skulle få ställa in den pga skoskav trodde jag dock inte. Jag hade hoppats på att få ställa in den pga en riktigt slitsam avslutande löpning. Nu blev det bara slitsamt på ett tråkigt vis.

 • Ironman 70.3 Pays d’Aix, 22 sept
 • Ironman 70.3 Lanzarote, 5 okt

Tidigare hade jag en plan på att åka till Taiwan och tävla. Men nu lutar det åt att nästa års säsong börjar (förutom alla småtävlingar som börjar redan i december i år) i Abu Dhabi i mitten av mars. Jag måste hinna vila och träna någon gång också. Under vintern har jag lite saker som jag vill förändra men som jag helst inte vill förändra mitt under pågående säsong. Jag kör bara Abu Dhabi International Triathlon om mina domningar i benen är under kontroll. En så lång och så platt bana kommer inte att fungera annars.

Abu Dhabi
Abu Dhabi 2014?

 

5 Comments

 • Grattis Andreas. Du sprang om mig på löpningen och även om det såg lite smärtsamt ut höll du imponerande fart!

  Vad tyckte du om banorna på Tjörn?

 • Hej Andreas

  Intressant läsning som alltid. Grattis till ett bra lopp trots dina problem! För en annan låter det som att du snålade med vätskeintaget, men det har ju du förstås bra koll på, eller var det ett experiment?

  Hur såg ditt energiintag ut?

  Utveckla gärna dina tankar när du kört lite med de nya vevarmarna. Låter spännande!

  /Jonas

  • Tjenare!

   Jag snålade inte med vätskeintaget men förstår om det kan verka så. För mig är vätskeintag samma sak som energiintag då jag aldrig (i alla fall väldigt sällan) äter några bars eller gels. På cykeln fick jag i mig precis på gränsen av vad jag klarar av. Detta har jag räknat ut/testat mig fram till. Hur jag kommit fram till detta och vad det innebär vill jag inte dela med mig av. Det ger mig en för stor fördel gentemot mina konkurrenter för att jag ska bjuda på det, även på kortare tävlingar.

   Inför varje tävling och träningspass väger jag fram exakt rätt mängd av varje ämne jag har i min sportdryck på matvåg. Om det blir ett gram för mycket justerar jag det. Uthållighet handlar om energi. Därför är energiintaget en oerhört viktig del av tävlingen. Jag lämnar inget åt slumpen. Energiintaget är den biten som jag är mest noggrann och påläst med.

   Jag återkommer när jag testat. Har inte vågat byta än. Kommer att testa de nya kortare vevarna inför nästa säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.