Igår var jag på Palmas bästa Svett & kiss-gym. Jag har ett träningskort där eftersom jag har en förkärlek till denna typen av gym. De är väldigt sällsynta, därför blev jag överlycklig när jag studsade runt på detta gym för första gången. Mina krav på ingredienser för ett bra gym är:

 1. Löpband som går i över 20km/h
 2. Fria vikter för marklyft, knäböj och utfallssteg
 3. Båstoaletter
 4. Dipsställning
 5. Minst 2 chinsstänger
 6. Högt till tak för att kunna göra muscle-ups
 7. Hantlar som väger upp till 50kg styck
 8. Aldrig påfyllda pappersautomater för att torka maskinerna

marklyft

Min egen styrketräning består av faktisk styrketräning. Jag lyfter tungt (inte än) och få repetitioner (4-8 reps). Än så länge har jag inte vågat mig på så tunga vikter som jag har kapacitet till då jag inte är helt säker i min teknik. Imorgon ska jag dock försöka mig på lite tyngre vikter.

Styrkeövningarna jag kör just nu är:

 1. Marklyft
 2. Chins
 3. Knäböj
 4. Dips

Total tid, inkl. uppv. blir ca 30 min.Bålstyrkan utvecklar jag på samtliga övningar. Senare kommer jag eventuellt att plocka bort dips och chins för att ersätta dessa med muscle-ups. En annan variant är att lägga muscle-ups som första övning i passet och sedan göra nuvarande övningar i efterföljd.
Det enda jag tränar som är ”onödigt” är min greppmuskulatur när jag gör chins och marklyft. Just greppet är min svagaste länk i marklyft. Jag kan inte komma på någon situation där jag faktiskt skulle ha nytta av ett starkare grepp. Eftersom jag bara tänker idrott räknar jag inte med de gånger då jag hjälper pappa att flytta möbler. För att slippa denna onödiga utveckling kommer jag att träna med remmar som hjälper mig att få ett stadigare grepp kring stången.
Dipsen och chinsen är för lätta. Jag kommer framöver köra med extravikt för att hålla nere antalet reps. Fram tills jag skaffat ett riktigt viktbälte kommer jag bara att knyta ett vanligt hopprep runt midjan och fästa en vikt i det.

marklyft2

 

Styrketräning är svårt och kan gå fel när man gör fel. Om man gör rätt kan det istället bli mycket positiva resultat. Här följer några lästips på hur styrketräning kan vara bra för uthållighetsidrottare samt lite tekniktips.

Jacob Gudiol – Styrketräning för konditionsidrottare

Marek Behrendt – Teknik och utförande av marklyft

Marek Behrendt – Teknik och utförande av chins

Jag säger precis som Bet365: Om du inte redan läst dessa artiklar bör du fråga dig varför du inte redan läst dessa artiklar.

benböj

 

benböj2

 

Hockeyröv

olivar_market4

Jag har blivit ett stort fan av matmarknader. Några hundra meter från lägenheten i Palma finns en saluhall. Där handlar jag och Ida större delen av vårt kött. Mercadonas (livsmedelsbutikens) fisk är toppen men deras köttdisk innehåller för mycket förtjockningsmedel och potatismjöl. Maten som vi köper i saluhallen ska inte bara bara vara trovärdig och nationell, den ska komma från Mallorca eller Menorca.

olivar_market3

Nötköttet mals ner till färs framför mina ögon. Kostar nästan dubbelt så mycket som i övriga affärer. Men det innehåller också dubbelt så mycket kött (nästan).

olivar_market

I ett av stånden kan man köpa oliver, fetaost och pesto i lösvikt samt få olika sorters olja tappad från kranar.

3 Comments

 • För det första, det där är ingen hockeyröv, om du någonsin hamnar i samma gym som mig kan jag visa dig ;-)

  För det andra, är helt inne på din linje vad gäller styrketräningen, men undrar när du tycker att man ska lägga den under säsongen?

  • Haha, jag var en aning ironisk när jag skrev det under bilden :)

   Jag tycker att du ska lägga in det under hela året med lite förändringar här och var beroende på form och period.

 • Det vet jag, samma här. Eller nåja, jag har en riktig hockeyröv, en kvarleva från ungdomen :-)

  Finns en del intressant skrivet om styrketräning och kondition, med fokus på konditionen och mitokondrier. Ska nog följa de slutsatserna tror jag. Får för mig att du gör detsamma om jag ska gissa. Tack och bock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.