Imorgon åker jag till Halmstad för att röntga aortan. Jag vet inte om jag kommer få något besked eller inte imorgon. Troligtvis får jag vänta på en bedömning till måndag då jag träffar läkarna i Borås. Om något är tydligt fel i aortan lär jag dock få veta det. Jag tror dock att de gjort liknande undersökningar på mig förut utan att hitta något problem. Att de skulle hitta något allvarligt fel imorgon känns därför avlägset.

Jag har fortfarande inte tränat något. Att nämna hur mycket jag saknar träningen är nog överflödigt. Men differensen i överkroppen och benens blodtryck är allvarligt och jag måste verkligen ta det på allvar. Till och med läkarna tar det på allvar. Då mitt problem verkar vara ovanligt och annorlunda har flera olika läkare från flera olika sjukhus varit med och sagt sitt. Jag är verkligen glad att de är så engagerade. Förhoppningsvis fortsätter de att engagera sig i mig tills vi hittat en bra lösning. Om de inte fortsätter att arbeta efter en lösning kommer jag självklart att söka vidare efter hjälp. Men idag finns ingen anledning att göra det. De har erfarenhet och engagemang nog för att lösa det här.

Efter alla år av sökande för problemet med domningarna i benet var det slutligen två läkare i Borås som såg till att jag hamnade rätt och fick göra rätt tester på rätt vis.

kilsbergen_t1

Även om jag var först tillbaka efter cyklingen i Kilsbergen Triathlon (bilden ovan) hade jag haft stora problem med domningar i benen. Cykelbanan i Kilsbergen är dock så kuperad att jag kunde hantera domningarna väl. På mindre kuperade tävlingar utan kurvor får jag mycket svårare att hantera domningarna som till exempel på cykel-SM i år.

Nu har jag pratat med ytterligare fler parter. Jag kommer högst troligen kunna belasta mig måttligt även om testerna skulle visa på något farligt och olösbart. Men på något sätt måste jag då ha koll på mitt blodtryck. Jag tror dock självklart på en lösning.

Jag hade även planerat att lägga upp sammanfattningen av andra halvan av min karriär. Men jag saknar fortfarande bilder som finns i den digitala sjön. Ibland.

Igår ringde även Salming. ”Oavsett hur det går för dig ska du veta att vi står bakom dig. Hälsan går först. Men vi finns här och stöttar dig efteråt oavsett vad testerna visar.” Det var riktigt fint sagt och det värmde verkligen. Jag blev nästan lite rörd av att de ringde mig bara för att säga det.
Självklart kommer jag att lämna tillbaka alla skor, cyklar, våtdräkter, datorer, pengar, höftskynken och kolhydrater som jag fått av sponsorer om jag inte kan tävla mer. Men om jag kommer kunna idrotta lågintensivt och länge ska jag försöka sätta ett rekord i löpning genom Sverige. Efter att jag har cyklat såklart. 44 maraton fördelat på 14 dagars löpning. Är det möjligt med några års träning?

2 Comments

 • Hej A. Fick idag höra av en klubbkamrat att han sett/läst här om dina problem med blodtryck. Jag förstår att du är under seriös utredning och jag vill härmed sprida lite info om en ganska okänd sak som drabbar elitcyklister.
  http://ltarkiv.lakartidningen.se/2011/temp/pda40053.pdf
  Jag körde i svensk elitklass på mtb mellan 2003 och 2008 och självklart blev det en hel del racer under den perioden oxå. Förmodligen var det under dessa år som mina blodkärl (precis efter delningen av aortan) fick mest stryk. Under den perioden tänkte jag inte att det kunde vara skadligt men om jag läser min egna blogg från den tiden ser man att jag nämner flödesrelaterade saker i benen men på den tiden hittade man andra ursäkter.
  Efter en ordentlig utredning denna sommar så fick jag min ”dödsdom” den 28e nov i år där jag i stort sett är förbjuden att cykelträna mer. Löpning, skidor eller all annan träning är okej (vilket är en jävla tur) och även fast jag skall opereras i vinter så får jag inte gå tillbaka till hojen.
  Oavsett vad din utgång blir så verkar du ha gott om alternativ iaf och det är bra.

  • Tjenare Ola!
   Jag fick själv ett tips om inlägget på din blogg som handlade om dina problem. Riktigt tråkig läsning. Men jag förstår och beundrar ditt lugna och kloka beslut.
   Problemen som beskrivs i läkartidningen är desamma som de först trodde att jag hade. Men det visade sig att mina kärl var i perfekt skick när de studerade dem med ultraljud. Det återstår att se om mitt problem är ”bättre eller sämre”..
   Även du har ju bra alternativ. Troligtvis hittar du en ny passion i löpning eller skidåkning. Eller kanske simning!

   Må väl och lycka till med operationen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.