Igår vann jag min fjärde raka seger på svensk mark när jag segrade i Kilsbergen Triathlon. Motståndet var mycket bra och jag visste att det skulle bli svårt att vinna. Men jag visste också att jag kunde och absolut ville vinna.

Innan start träffade jag förhandsfavoriten Patrik Nilsson i växlingsområdet. Han hade kanske läst vad jag skrivit innan tävlingen och avslutade vårt samtal med ”Jag väntar på dig i målområdet.” Först blev jag ställd. Sedan blev jag glad. Patrik var öppen och ärlig. Han ville vinna och slå banrekord. Men det ville jag också. Och spännande blev det.

Simning
Jag hoppas att jag nu gjort mitt livs sämsta simstart. Istället för att själv bedöma vart det rakaste spåret fanns lade jag mig bakom David Näsvik med tanken att hålla hans fötter under simningen. När speakern ropade ”2 min kvar till start!” ångrade jag mig. Jag ville lägga mig längst till höger och började simma bakåt genom startfältet. Just då gick starten. Jag låg uppe på några motionärer längre bak i startfältet med ansiktet vänt åt fel håll.
1500 meter (snarare knappt 1400 meter) senare rusade jag uppför backen mot växlingsområdet. Tätens cyklar var borta. Kvar stod endast min Canyon Speedmax och väntade. Jag var försenad. Även om simningen är min svagaste gren hade jag tappat för mycket tid.

Distans: Officiellt 1500m (inofficiellt 1380 meter?)
Tid inkl. växling till cykel: 21:20 min
Snittfart: Svårberäknat då simtiden inkluderar 300m löp + T1 (växling)
Placering: 10a?

kilsbergen_sim2

kilsbergen_sim

Cykling
Efter att ha kastat mig på cykeln och accelererat kraftigt i början av nedförsbacken mot Garphyttan hittade jag ett bra och högt tempo. Det blåste en hel del men jag kände mig mycket stabil på min Canyon och vågade ligga i aeroposition hela vägen ner trots mycket hög hastighet och kastvindar. Faktum är att den största förändringen från min gamla cykel till min nya är okänsligheten mot sidvind. Tidigare har jag upplevt cykeln som mer känslig. Men min nya cykel känns mycket mer stabil än allt annat jag kört på.
Jag plockade in mest tid under de första 11 km. Vid vändpunkten insåg jag att jag inte var så långt efter täten. I backen från Garphyttan upp till Kilsbergen jagade jag ikapp de sista triathleterna innan jag gick ut på andra varvet. Framför mig hade jag endast Fredrik Haglund inom betryggande avstånd.
Patrik Nilsson har ett meriterat förflutet som ungdoms/juniorlöpare. Jag visste att jag behövde mycket tid i växlingen till löpning. Därför körde jag nästan lika hårt på andra varvet. Framförallt körde jag så hårt jag kunde i sista backen. Jag visste att jag skulle kunna springa ändå.

Distans: 44 km
Tid inkl. växling till löpning: 1:06:35
Snittfart: Ca 40 km/h
Placering: 1a (bäst cykeltid)

kilsbergen_cykel

 

kilsbergen_t1

Löpning
När jag gick ut på löpningen hade jag ett försprång på en dryg minut till Patrik Nilsson. Närmast bakom jagade Fredrik Haglund. Bakom dem jagade David Näsvik och Erik Strand.
Patrik sprang om Haglund ganska snart efter växlingen. Själv sprang jag så hårt jag bara förmådde. Jag visste att banan skulle vara kuperad. Men jag hade inte väntat mig vad som faktiskt väntade. Det gick antingen brant uppför eller brant nedför. Vi sprang bland annat uppför en slalombacke två gånger.
Till en början hade jag lite svårt att hitta rytm. Banan var svår och jag var tvungen att slita för varje millimeter. Som vanligt lyckades jag springa successivt accelererande. Efter bara någon kilometer hade jag dock kommit igång och sprang riktigt bra. Patrik tog dock in på mig. När vi skulle uppför slalombacken sista gången var han runt 15 sekunder bakom. Patrik hade plockat in 10 sekunder på 5 km.

Backen blev min räddning. Jag höll så högt tempo jag förmådde och lyckades accelerera på toppen igen. De sista km seglade jag ifrån Patrik som sprang imål en halvminut bakom.

Distans: 11 km
Tid: 38:42 min
Snittfart: 3:30 min/km
Placering: 1a (näst bäst löptid)

kilsbergen_löp

kilsbergen_löp2

 

kilsbergen_vinnare


Summering

Jag är mycket nöjd med tävlingen, bortsett från simningen och framförallt min bedrövliga start. Det var ett riktigt bra startfält och jag var mycket glad över att kunna ställa mig överst på prispallen. Dessutom slog jag nytt banrekod. Björn Andersson hade det tidigare banrekordet på 2:13:43.

Sim + växel – 21:20 min
Cykel + växel – 1:06:35
Löpning – 38:42 min

Totaltid – 2:06:37

2a Patrik Nilsson – 2:07:09
3a David Näsvik – 2:09:43
4a Fredrik Haglund – 2:10:13
5a Erik Strand – 2:14:57

Patrik och David tränar inför långdistans-SM i Motala. Det kommer säkerligen att gå bra för dem båda. Jag är imponerad av Davids insats. Kuperade tävlingar är inte prioritet för den storvuxne Stockholmaren. Än mindre extremt kuperade tävlingar. Både Patrik Nilsson och David Näsvik kommer säkerligen att göra väldigt bra resultat vid SM om två veckor.

kilsbergen_prispall

 

kilsbergen_trött

 

Stort tack till arrangören och alla som bidrog till en fantastiskt bra tävling. Det finns väldigt få tävlingar med så bra arrangemang och än färre med så bra prispengar. Hoppas att andra arrangörer tar efter.
Ett extra stort tack till tävlingsledaren Micke Selvin. Grattis till ett toppenarrangemang.

6 Comments

 • Grattis till imponerande insatser,
  Det sägs att det är dags att ”go pro” när man besegrar alla
  På sin hemmabana. Du har bevisat att du är där nu.
  Du kan gå långt!

  • Tack! Så är det kanske. Då är det dags att ge sig av med andra ord och tävla så långt hemifrån som möjligt för att sedan längta hem och komma åter. Om och om igen.
   Tack igen!

 • grattis Andreas! följt dig sedan 2008 ungefär. Du är grym! Hoppas att du erövrar hela triathlonvärlden. I mean it!

  • Tack så mycket Jonathan!
   Kul att du varit med så länge. Jag vet att du kommenterat ofta och bra. Fortsätt gärna med det. Eftersom jag vet att du bryr dig tar jag verkligen åt mig det du skriver.
   Jag gör och ska göra allt jag kan för att nå så långt som möjligt.

 • Stort GRATTIS!
  Förutom imponerande cykel, är jag otroligt imponerad av din löpning.
  Att hålla undan för Patrik är STORT…..och den slalombacken uppför är inte att leka med.

  Fortsätt att göra det du gör……det verkar fungera bra

  Trevligt oxå att se dig hemma i Borås

  // Pasi

  • Tackar!
   Jag är väldigt nöjd med min insats, bortsett från simningen. Det var även riktigt kul att tävla i Borås. Arrangemanget var toppen och samtliga deltagare verkade helnöjda.

   Grattis till ett bra arrangemang. Jag hoppas kunna heja på dig i Motala. Och även att kunna delta i Borås Triathlon nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.