Redan innan Ironman Mallorca hade jag anmält mig till Challenge Roth. Jag visste att det fanns en stor risk för att jag skulle tvingas bryta loppet den 26 september. Och precis så blev det. Att jag redan hade anmält mig var för att slippa tomrummet innan nästa mål. Jag älskar att sträva. Och väl på rymmen från kidnapparna på sjukhuset började jag genast fundera på Challenge Roth.

Challenge Roth 2016 – Topp 6 & 8:15h i sluttid

Challenge Family är ett alternativ till Ironman. Eller snarare en konkurrent till Ironman. Distanserna är exakt de samma men som professionell triathlet är prispengarna bättre (om man inte är bäst) och avgiften för starterna mycket lägre.

I Roth siktar jag på att förbättra varje gren med 10min styck jämfört mot Ironman Kalmar i år. Det skulle ge mig följande:

Tider i Ironman Kalmar 2015:

Sim 1:02h
Cykel 4:25h
Löp 3:09h

Växlingstid 3:52min

Sluttid 8:40:40

Måltider i Challenge Roth 2016:

Sim 52min
Cykel 4:15h
Löp 2:59h

Växlingstid 3:00 min

Sluttid 8:10

Trettio minuter är en rätt stor förbättring. Men jag har inte tagit det från luften när jag siktar på 10min förbättring i varje gren. Kalmar Ironman gick bra. I alla fall resultatet. Men jag kan bättre än så om jag putsar allt ordentligt. Och jag har gott om tid på mig.

ironman-kalmar-2015-2-52-2crop

Förbättring i simning
I Kalmar simmade jag dåligt. Jag fastnade bakom en kanot i starten, fick glasögonen avslagna när jag kom ikapp och hamnade i tredjegruppen. Det gick för långsamt för mig. Men jag vågade inte försöka sticka iväg på egen hand för att jaga med rädsla för vågorna och kurstagningen. Istället simmade jag och väntade på cyklingen.  Roth är en bana som jag bör kunna simma snabbt på. Det är inga vågor och liknar mest en bassäng med sina två långa raksträckor.

Dessutom var Christian Brader  några sekunder före mig upp ur vattnet under IM Mallorca. Han simmade på 52min i Roth i år.

Förbättring i cykling
Jag kunde hålla högre watt på Mallorca än jag kunde i Kalmar. Med samma puls. Dessutom är Roth ”för kort” och Kalmar ”för lång”. Fortfarande inom vad som är okej. Men det skiljer flera kilometer. Mina 41km/h i snitt i Kalmars 182km-bana ger 4:21h i Roth. Övrig tid räknar jag med att plocka genom att hålla en högre IF än 0,65. Alltså ett högre intensitetsförhållande till min tröskel. Jag får ta i mer helt enkelt.

Förmågan att ”ta i mer” över 180km är en vanesak.

Förbättring i löpning
2:59 på maran kräver 4:15min/km. Det är en förbättring med 15min/km jag behöver. Den förbättringen når jag genom bättre löpteknik och framförallt mer löpträning. Innan Kalmar IM hade jag inte hunnit löpträna ordentligt i mer än 6 veckor. Nu har jag 10 månader på mig.

Efter detta har jag fem minuter över till 8:15. Men jag räknar med att de går åt till missöden som punktering, kisspaus och andra dumheter. 8:10 är inte riktigt rimligt då jag i samtliga grenar måste pricka min absoluta toppotential samt få helt klockrena växlingar.

ironman-kalmar-2015-2-7

Ironman Kalmar 2016 – Topp 3 och 8:20 i sluttid

Jag kommer återigen att köra Ironman Kalmar 2016. Det är en fantastisk tävling som jag inte kan missa. Enda problemet är att den ligger relativt nära Roth. Jag fick bekymmer att köra Ironman Mallorca i år. Inte rent pulsmässigt eller formmässigt. Men jag ådrog mig en överbelastning i ländryggen som hindrade mig från att fullfölja tävlingen här på Mallorca.

Väl på tävlingen siktar jag på följande tider:

Simning 54min
Med lite lättare förhållanden och utan missöde i starten bör jag kunna följa med andragruppen runt. Det borde gå strax under 55min vid normala förhållanden.

Cykling 4:23h
Detta skulle innebära banrekord i Kalmar och en riktigt snabb cykeltid. Jag behöver snitta 270w och vara lika aero som 2015. Det är jag.

ironman-kalmar-2015-2-33

Löpning 2:59h
Jag behöver ha samma löpform som i Roth. 4:15min/km ska bli min bästa vän fram till Roth och Kalmar IM.

Växlingstid 4min
Inklusive lite omständigare cykelprylar såsom landsvägsskor och tempohjälm med visir (om det visar sig vara snabbare).

Sluttid 8:20h
Utan missöden.

ironman-kalmar-2015-2-20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.