Jag är så glad över att kunna springa igen. Nu kan jag springa i princip obegränsat. Det utnyttjar jag utan att överarbeta det i förtjusning. Jag räknar med att kunna springa upp mot 100km/vecka under ett fåtal veckor i vår. Jag ser inte mängden som en bra referens för att planera min löpträning. Mängden är ett resultat av min löpträning. Däremot har jag möjligheten att springa så mycket. Jag begränsas inte utan kan välja själv. Det känns fantastiskt.

andreas-linden-loptraning-palma-15

I morse dundrade jag av ett löppass innan min fasta frukost (sportdrycksfrukost innan). Jag började dock med min vanliga morgonrutin. Löpteknik och rörlighet. Inte stretch. Rörlighet. På så vis öppnar jag för ett bättre rörelsemönster innan passet.

Så här brukar jag springa på morgonen:

3km lätt löp i ca 5-6min/km

10-15min rörlighet/löpteknik

1-2km löp i ca 4:30-5:00min/km

5min rörlighet/löpteknik

4-6km löpning i ca 4:50min/km inkl. 1-3x 1000m @4:10min/km

andreas-linden-loptraning-palma-oktober-2

andreas-linden-loptraning-palma-oktober-1

andreas-linden-loptraning-palma-oktober-6

Svårare än så behöver det inte vara. Jag har förstås lite rutiner för vilka övningar jag kör. De varierar något beroende på hur jag känner mig. Men oftast kör jag hälkick, högt knä och sedan kombinerad hälkick och högt knä. Därefter lägger jag in några accelerationer där jag avslutar strax under 3min/km. Dock är det väldigt korta accelerationer. Viktigt är dock starten på accelerationen. Jag står stilla och lutar mig framåt tills jag hamnar i ”rätt löpvinkel”. Därefter börja jag springa och accelererar.

Ifall jag känner mig extra stel (typ alltid) kör jag enbens knäböj med bakre foten på en bänk/mur. Under mitt andra rörlighetsstopp kör jag utfallssteg om jag inte hittar en lämplig bänk/mur.

andreas-linden-loptraning-palma-oktober-4

andreas-linden-loptraning-palma-oktober-5

andreas-linden-loptraning-palma-oktober-3

Jag varierar längden på passen mellan 3-12km. Det beror på om syftet är train low, innan frukost eller bara rörlighet och ”uppvakningspass”.

Idag kompletterade jag med några 1200m intervaller i ca 3:15-fart. Det kändes bra och relativt lätt. Bäst av allt är att det enda jag känner i kroppen är trötthet. Inte värk eller småskavanker som tidigare dök upp efter de flesta löppass. Det tyder på att min löpteknik fungerar bra. Inte perfekt. Men den är uppträningsbar. Tidigare satt jag fast med dålig löpteknik och höftproblem utan att lyckas förbättra tekniken.

andreas-linden-loptraning-palma-3

andreas-linden-loptraning-palma-8

andreas-linden-loptraning-palma-13

Foto & redigering av Ida Carlsson

4 Comments

  • ” Jag står stilla och lutar mig framåt tills jag hamnar i ”rätt löpvinkel”. Därefter börja jag springa och accelererar.”

    Det bästa löptipset jag kan komma på. En av de viktigaste nycklarna är att ha samma vinkel i över- och underkropp.

    • Ja, verkligen. Dock väldigt svårt att lyckas hålla den vinkeln efter en lång eller intensiv cykling. Men jag hoppas på att få det att fungera någon dag också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.