Jag satt och bläddrade igenom en tidning idag. I den får jag läsa om Dalsjöfors damlags styrketräning. Eftersom jag själv kommer från Dalsjöfors, och tycker att det vore förbaskat skoj om det kunde gå bra för dem, blev jag lite skeptisk. De tränar cirkelgym på Friskis som styrketräning. Passet ska blanda kondition och styrka på ett bra sätt och göra dem starka för matcherna. Nu återstår några frågeställningar:

1, Om man blandar kondition och styrka, får man ut samma effekt då?

2, Om man isolerar muskler genom att använda maskiner, är det lätt att få dem att bli lika starka då (tänk svagaste länken)?

3, Om man tränar i låsta rörelser, kan man använda den nya styrka i olåsta lägen?

4, Finns det en tanke bakom varje rörelse och övning?

 

Tyvärr kommer det inte bli bra. Spelar man i allsvenskan ställs det höga krav på fysiken. Denna typen av styrketräning tycker jag känns som slöseri på tid. De är grymma på fotboll och förtjänar bättre upplägg än så här.

Tyvärr #2 så har jag sett fler elitidrottare i Borås som inte vet vad de sysslar med. Handbollsspelare, hockeyspelare, fotbollsspelare m.fl. dyker ständigt upp och förvånar mig. Det är för lite kunskap och för mycket tradition/kultur inom lagidrotter. När ansvar faller över på individer och individuella idrottare blir det mer nytänkande och kunskapssökande.

 

 Med lite övning så kan man ha så här kul.

MIN HJÄLTINNA!

Kika vad tjejen i mitten har svarat på hur hon tränar i sommar!

One Comment

  • vet inte om man skall kritisera friskis eller ledningen för damlaget men tyvärr är det som du säger att tradition o okunskap är alldeles för stor. Friskis borde inte erbjuda denna typ av träning om målet är att få starkare snabbar smidigare funktionellare spelare samtidigt som Damlagets ledera borde veta bättre. Kanske därför dom valde friskis? Vi har tränat några lag o samma problem är att tränarna säger vad dom vill ha utifrån vad dom hört typ spinning Bodypump eller liknande men när man kör ett tufft (riktigt enkelt men tufft funktionellt pass) med dom inser dom först då hur bra träning det finns o att det som kanske våra medlemmar kör (i trygghetszonen) inte är samma som dom skall köra (som elit människor i sin idrott). Men det är svårt att flytta traditioner o tänka nytt, då speciellt i idrotter som fotboll där man levt på teknik speluppfattning som självklart är det viktigaste men om man inte är snabb/stark nog kommer man tyvärr att förlora fler dueller närkamper avgörande lägen än om man är tränad rätt. Du vet, jag vet, friidrottare vet, elittränande löpare skidåkare mm alla de vet. varför har lagidrottare så dålig koll?? ja ja vi får hoppas att det finns någon därute som vågar lägga upp fys för 3-5 år framåt o mäta resultaten av det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.