Något som jag stör mig på är alla utbildade personliga tränare som anser att de är förbaskat duktiga efter att de köpt sin PT-licens för 50 000 kr. Det är fantastiskt att de betalar en sådan summa för knappt 200 timmars kunskaper. Vad som är ännu mer fantastiskt är att många betalar att bli tränad av någon med denna ”kvalitétsförsäkring”. De betalar för kunskaper som de kan skaffa själva. 200 timmar är lätt att läsa in. Jag skulle gärna tillägga att kunskapen är av kvalitét. Men icke. Dessa cirkusartister, som vandrar runt på gym och hjälper folk att tappa i vikt eller att få fina biceps, vet ofta inte vad de håller på med. Det finns ingen garanti för att de talar sanning. Nybörjare är vansinnigt lätta att lura. Källkritik och jämförelse verkar inte infinna sig i branschen.

Nu verkar dock konkurrensen ha vaknat. Jag hoppas det ställs högre krav på personliga tränare snart. Konkurrensen kräver det. Idag kan vem som helst bli PT. Om man väljer att betala för träning gör man inte bara en förändring i träningen. Det är en livsstilsförändring, en andra chans för hälsan eller en jakt på ett idrottsligt mål.

Det som fick mig att flippa var när jag hörde om en vän som fått PT-hjälp på ett gym. Ett tips min vän fick var att träna ljumskarna med hjälp av en isolerande maskin. Det finns ingen anledning att använda en sådan maskin om man inte kör rehab eller är ishockeyspelare med ljumskproblem. Hörde jag någon hosta ”marklyft”? Personen var fullt frisk och utan skador. PT:n var av okänt outvecklat varumärke.

Jag är inte utbildad personlig tränare men har ändå coachat sedan 2007. Kunskap handlar om engagemang, öppenhet och intresse. Gymvärlden är en strikt värld där coacherna är påverkade av sin arbetsgivare och dess partners. Är ditt mål en bättre hälsa kan det vara värt att leta upp någon annan än den solariebrända killen i bomullströja och foppatofflor. Var kräsen. Välj den PT som passar dig och ditt mål. Framförallt ska du välja en PT som inspirerar dig.

Andreas Lindén, back mountain, walk

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

8 Comments

 • Bra skrivet!!! Den dan jag kommit till en platå och känner mig mogen för en PT, så hör jag av mig till dig :-).

 • Roligaste PT-kommentaren var nog den som Filip hörde. Jäkligt svårslagen för övrigt. ”Zumba är grymt effektivt du kan lätt bränna 2000kalorier i timmen”.

  Skulle vilja se den som LÄTT bränner 1000 kalorier i timmen!!!!!!! Jag gjorde det just nu på lunchen, det var inte lätt (vo2max på trainern…).

  Man kan väl slå fast att det finns en hel del okunskap. Man kan nog vara säker på just att de kan alla gymövningar, frågan är dock om de kan hjälpa folk med rehab och dylikt.

 • Maria: Tack! Vad kul, jobba på! Jag hoppas att du inte hamnar på någon platå dock. ;-)

  Dave: HAHAHA, den var inte dum! Gymövningar är en del av personlig träning. Det är väldigt få som får en helhet. Dock finns det bra personliga tränare. Men tråkigt nog är de få.
  1000 kcal är hårt för någon som är storväxt och vältränad. För 2000 kcal krävs att någon med ett VO2-max kring 7 l/min ligger på maxpuls i 60 min. Troligtvis gör inte så många det på ett Zumbapass! Underbart.

 • Filip är ju forskare så han spekulerade vidare i om inte Björn Dählie skulle kunna ha haft förutsättningar att klara det med ett vo2max på 100+ (l/min/kg) Han och Lance har tydilgen haft över 100….

 • Dave – jag är rätt säker på att björn dählie och en till norsk skidåkare har testats för 96 ml/min/kg. lance har fått testvärdet 92. enligt det material som jag har kommit över iaf..

 • förresten skulle jag tippa på att man i zumba (utifrån kroppssammansättning och ansträngningsnivå och en massa andra variabler) kan komma upp i ungefär 400-500 kcal/timme som mest. att ens tro att man kan bränna 2000kcal/timme är helt befängt, om nu det är sant att PT:n sa så :P

 • 96 i testvärde för Björn Dählie har jag också klart för mig. Men jag har hört att Lances testvärde var 82. Inte säker på vart jag läst detta bara. Skicka gärna en länk om ni har någon bra källa!

 • Japp Dählies testvärde stämmer 96 är det inget annat! DOCK så testades han på 96 typ ett antal veckor efter säsongens slut och det spekulerades i om han inte haft över 100 under säsong.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.