Jag läste Jojje Borséns blogg och reagerade på detta inlägg. Det väckte känslor i mig då jag tidigare haft dopade cyklister kring mig.

Har man nytta av dopingpreparat i efterhand?

Yes, man har nytta av preparaten i efterhand. Även efter avstängningens slut. En enkel förklaring är att man kan träna mycket hårt med preparat. Det finns alltid kvar en viss effekt, vilket är ett bra argument för livstids avstängning.

Hur känns det att bli besegrad av någon som varit/är dopad?

Det känns för jävligt. Tyvärr verkar många förbise detta. Förmodligen på grund av rädsla att skapa en konflikt med omgivningen. Jag tävlade själv mot Niklas Axelsson, Danilo Hondo, Sergei Gonchar m.fl. när jag cyklade. De var alltid förbannat bra, löjligt smala och vansinnigt irriterande. När jag var provcyklist för Team Saxobank (januari 2009) tävlade jag mot bl.a Alexander Kolobnev. Han åkte dit för doping förra året. Men redan då var han knepig. Det fanns många knepiga cyklister på den nivån men även i divisionerna under.

När mitt stall gick i konkurs i finanskrisen 2009 sökte vi frenetiskt efter en ny huvudsponsor. Vi hittade en. Men kravet var då att vi skulle plocka in den tidigare dopingavstängde Mikael Rasmussen i laget. Ledningen vägrade, sponsorn avböjde och laget lades ner.

För mig blev intresset för cykelsporten mättat. Jag lade ner min cykelsatsning. Möjligheten att utvecklas i en idrott där jag förknippades med doping, bara genom att jag gjorde resultat, lockade mig inte. Att tävla på olika villkor var inte heller motiverande.

Många gånger har cyklister protesterat mot tävlingsledning, banprofiler etc. Men väldigt sällan har någon satt sig på startlinjen och vägrat tävla mot de tidigare dopade cyklisterna. De är för många och de är så inlindade i det ekonomiska nätverket att protesten skulle kunna leda till sparken. Någon måste bli martyr och våga vägra tävla på dessa villkor.

Varför inför ingen livstids avstängning?

Så fort du kommer söder om Danmark upphör moralen. Åtminstonde halveras den. Här i Spanien blir du snabbt förlåten om du ertappats med dopingpreparat. Det gör inte så mycket och dina resultat består i folks ögon. Vissa länder är bättre (Frankrike) och vissa länder är sämre (Italien). Livstids avstängning är ett beslut som ingen vågar ta. Men egentligen borde doping ge samma straff som vilket annat bedrägeri som helst. Fängelse. Men det är knappast någon som vågar ta det klivet.

Just nu straffas man med livstids avstängning vid återfall. Men vid första avstäningen är det som sagt 2 år. Detta säger bara att det är oförlåtligt att fela två gånger men att den första gången är förlåtlig. Frågan är bara om alla verkligen förlåter vad de gjort eller om det bara är pamparna i toppen som gör det.

Idrotten är ett modernt gladiatorspel. Någon som är övermänsklig lockar mer uppmärksamhet vilket genererar mer pengar. Där det finns pengar finns det bedragare. Karusellen är igång och slutar knappast snurra om ingen gör något drastiskt. Det mest skrämmande är vad som händer i NBA, NHL m.fl. Där finns inga tester, bara löjligt mycket pengar.

Alberto Contador & Co

Avstängningen som Alberto Contador fick var uppmärksammad. Dels för att han var världens främsta cyklist och dels för att han blev avstängd för ett preparat som hittats i mycket små doser. Wada hade rätten att stänga av honom för detta, och gjorde det. Men ryktet om Contador har gått länge. Innan han fyllt 21 år hade han fått två blodproppar. Trots att ingen annan i hans släkt hade sådana problem. Hans värden såg gång på gång mystiska ut. Detta visste självklart Wada bättre än någon annan. Att de stängde av Contador hade förmodligen en djupare grund än i substansen han tagit.

Under sin karriär har Contador tjänat vansinnigt mycket pengar. Precis som Di Luca, Valverde etc. Jan Ulrich äger ett hus i Deia här på Mallorca. Ett dyrt hus som han köpt för pengar han tjänat under sin bedrägerikarriär. Han sitter ofta på ett café i Calvia. Han är fortfarande omåttligt populär. Och han lever fortfarande på det han en gång lurade sig till. Utan att någon verkar bry sig.

Jag älskar att cykla men hatar proffscykling. Det är en död sport för mig. Sista tävlingen jag såg var OS 2008. Vilka var det som blev 2:a, 4:a, 7:a, 13:e osv?

Tyler Hamilton, min idol 2004.

 

Ref. Dopade cyklister genom åren.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

7 Comments

 • Kolla i Friidrott eller all annan sport inte många som är ”rena”! Det är ett globalt problem inom all sport eftersom det är pengarna som styr! Så ta upp cykeltittandet igen, det är en underbar sport som man måste se! Det finns dock många bra andra sporter som Triathlon och liknade roliga varianter!
  Så slå på tven igen och njut! ( det har ju dock blivit 200% bättre än innan med dopingen men fortfarande mycket att göra!)
  //Bosse

 • Satan bra skrivet, jag håller med dig, och förstår dig till fullo som har varit närmare problemen än en själv, och jag är övertygad om att jag skulle känna samma avsky som du gör.
  Men nu får jag det bara som alla andra ”svenssons”, viss del upp till ytan läsandes i tidningar och internet sidor, jag skulle vilja få alla korten på bordet i alla lägen, två blodproppar innan 21, låter absurt.

 • Allt du säger stämmer till 100%, även fast det är mycket doping så är cykel roligt att kolla på för det är en rolig sport. Det där med Alberto Contador har du helt rätt om, han låg i koma i 6 månader under den tiden, när han var 21.

 • Fina mallorcabilder du har på din blogg, riktigt inspirerande att läsa om din träning och se bilder från
  mallis, fortsätt gärna o skicka lite bilder från dina träningsrundor. Åker snart till Mallis för ngra veckors cykling. Avseende Contador så var väl orsaken till hans koma att han kraschat pgav ett medfött aneurysm (pulsåderbråck) i hjärnan som han opererades för.

 • Bosse: Triathlon kikar jag gärna på över datorn. Men cykelsporten kommer jag nog tycka är orättvis tills de gamla dopingrävarna försvunnit.
  Stefan: Tack! Med en klar syn och lite självdistans känner man lätt avsmak för sporten. Dock saknar de flesta cyklister, som kommer in i cirkusen, just självdistans.
  Michel: Den var man tvungen att prenumerera på va?
  Andreas: Yes, kroppen klarade inte av det han gjorde.
  Fredrik: Kul att du gillar bloggen! Du lär få syn på mig om du är här nere i några veckor. Jag är överallt, hela tiden. Nästan i alla fall. Att Contador har ett medfött fel är en dålig ursäkt precis som Landis dåliga whiskey och Heras(??) ofödda tvilling. Det var nog inte Roberto Heras men jag minns inte vem det var annars… Aneurysm är inte heller alltid medfött. Det kan uppstå på grund av förändringar i blodtryck och vissa sjukdomar. Vad jag menar är att han förmodligen orsakat kollapsen själv och sedan skyller på att åkomman var medfödd.

 • Inte bara cyklingen brottas ju med dopingproblem. strongman, bodybuilding (där de mer eller mindre erkänner att de preppar), friidrott är det dåligt med dopingkontroller hos de afrikanska löparna bl a och dopingen är rätt utbredd även där.
  det var Tyler Hamilton som hade en ”tvilling” som dog vid födseln och det var därför som blodvärdena inte stämde överens med självaste Tyler. (Som om blodvärdena plötsligt skulle ändras när man blev 30?)
  jag är stolt över att cyklingen väljer att ta tag i problemen så ambitiöst, och det gör att jag fortsätter titta på den. den är mkt bättre än alla andra idrotter på det. Så ser jag det :P
  även om jag tkr att det borde vara livstidsstraff vid ett första positivt test.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.