”Hej Andreas! Intressant att läsa om dina tips och nya utmaningar. Jag funderar dock på en sak: De här me långtidtansträning, är de verkligen hälsosamt att träna ca 3-4 utan att äta ngt alls och sedan äta frukost? Jag har tränat så ett år ca nu och i början gick de ju bra, märker dock inget större skillnad i min fysik eller kondition. Ofta blir de konditionspass varvat me styrkepass utan mat i magen. De sägs att detta bryter ner kroppen bara, eller hur funkar de egentligen? De svåra är ju att hålla hjärnan i fokus under hela passet. Kan man förbränna fett på detta sätt och samtidigt behålla sina muskler. Jag mätte mig och hade fettprocent på 18,2% de är ganska mkt, men lite för att vara tjej. Inget farligt, men ändå under de normala för en Svensson. Kör du alltid så långa pass utan mat? Bryter du inte bara ner kroppen då? Många frågor, men viktiga saker. Min kräningsutveckling står still just nu och jag är väl rätt nöjd iof då jag inte satsar på ngt speciellt. Men mina frågor grundar sig i att jag är orolig för att kroppen tar stryk av detta i längden.
Ha d gott och lycka till me din tränining!!
Mvh Mia, en sann Onyxare=-)!!”

Mia!
http://traningslara.se/fettforbranning-traningsintensitet-morgonpromenader-och-viktnedgang/

En bra artikel att läsa i det ämnet..

Mvh Stefan, också en rätt sann Onyxare!
Tjenare!
För att fettförbränningen ska fungera bra krävs alltid en viss mängd kolhydrater. På morgonen har jag oftast en hel del kolhydrater lagrade i kroppen. Därför kan jag träna bra även om jag bara tar ett glas juice till frukost. Oftast simmar jag bara innan frukosten. I simningen har jag mycket fokus på teknik. Med frukosten i magen försämras koncentrationen något. Därför tränar jag helst på tom mage när jag simmar. Det är dessutom smidigast då jag föredrar att inte behöva äta en gång extra varje dag.

När jag cyklar på tom mage (vilket jag inte gör särskilt ofta nu längre) har jag ätit ordentligt dagen innan. För mig handlar det om att tvinga kroppen att köra slut på glykogenlagret och sedan fortsätta ändå. Fettförbränningen får arbeta hårdare utan kolhydrater i magen. Men samtidigt kan jag inte hålla samma belastning. Genom att träna på detta vis får jag sämre resultat i längden. Därför gör jag det sällan numera. Teorin är rolig men det fungerar som sagt inte lika bra i praktiken. Däremot äter jag aldrig någon frukostbuffé som utgör 33% av dagens energibehov. En lätt frukost med en bra blandning av näringsämnen fungerar ypperligt.

Vid löpning är magen ibland ett hinder. När jag vaknar springer jag ibland en sväng innan simhallen öppnar. Det handlar då mest om teknik och njutning. Ibland kör jag dock hårda intervallpass på i princip tom mage. Jag äter lite socker, genom frukt eller liknande, innan jag ger mig iväg för att springa intervaller. För mycket frukost gör att jag kräks, för lite frukost gör att jag orkar något lite mindre.

På sikt gör träning innan frukost ingen skillnad i fettprocenten. Däremot kan den göra skillnader för de specifika passen som jag beskrivit ovan.

För din del kan jag tänka mig att du bör ta en lätt frukost innan passet. En frukt, ett glas juice eller både och. Om du tränar mer än ett pass på morgonen t.ex. kondition + styrka rekommenderar jag att skilja på dem. Återhämtningen från de båda passen konkurrerar med varandra (enkelt beskrivet) och gör att du inte får ut maximalt från något av dem. För de flesta spelar detta ingen större roll då de inte är särskilt vältränade. Men när man kommit till en högre nivå är det lätt att fastna på en platå. Om platån är i nivå med ambitionen spelar det ingen roll, men om strävan är att gå vidare krävs en förändring. Skilj passen åt, träna med tyngre vikter/fler repetitioner, håll högre belastning under konditionspassen och framförallt – vila mer strategiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.