När återhämtningen blir otillräcklig slutar kroppen att förbättras av träningen. Istället försämras fysiken av varje träningspass. Detta är likt den fysiska nedbrytningen som är en del i formtoppningen. Denna fysiska nedbrytning kan dock spåra ur och leda till skador, sjukdomar och en kraftigt försvagad kropp.

Överträning är dock ett begrepp som ofta används i onödan, det ges som diagnos av ovetande och gör folk avskräckta från träning. Det går inte att ställa en fast diagnos utan att gissa mer eller mindre. Överträning består egentligen bara av symtom. Det är med hänsyn till dem som många ställer ”diagnosen”. Nedanstående är dock generella problem och kan uppstå av andra saker. T.ex. kan en sjukdom som sjukdomsbäraren inte känner till ge samtliga symtom.

Lista på symtom:

 • Onormal trötthet
 • Olust att träna
 • Viktminskning
 • Återkommande skador
 • Återkommande sjukdomar
 • Ökad vilopuls (vid djupare överträning sjunker vilopulsen)
 • Lägre maxpuls
 • Mjölksyratröskeln upplevs som lägre (vet du inte vad det innebär behöver du inte bry dig om denna punkt)
 • Sömnproblem
 • Psykiska förändringar – Irritation, allmän olust, tankspriddhet/segt tänkande
 • Negativ effekt av träning
Var går gränsen?
Många talar om att andra tränar för hårt och för mycket. Att de vilar för lite och tränar för mycket. För en elitidrottare krävs det extremt mycket träning precis som det krävs extremt mycket vila och mat. Men det finns ingen gräns för hur mycket ”man” kan träna. Däremot finns det en gräns för hur mycket ”jag” och ”du” kan träna. Det handlar inte om att lägga upp ett schema och sedan följa det strikt då man i planeringen har gjort en beräkning av hur mycket träning man ska klara. Istället handlar det om att följa schemat så gott det går men att samtidigt lyssna på sin kropp. Smärta, feber, trötthet osv. är kroppens sätt att prata med oss. Det är inte svårare än att lyssna på den. En vilodag är ingenting jämför mot förlorad kontinuitet.
Hjärtmuskelinflammation
För att få hjärtmuskelinflammation krävs något annat än träning. Man måste först bli sjuk, allergisk, förgiftad eller annat för att sedan träna och skapa inflammation i hjärtmuskeln. Hård träning är inte farligt. Det kan skada dig. Men dödsfall som sker hos idrottare kan drabba vem som helst. Det är just att de är kända idrottare som gör att dödsfallet blir uppmärksammat.

Mina erfarenheter av överträning
Jag har brutit ner min kropp för mycket vid minst två tillfällen. Vid ytterligare två tillfällen har jag varit i farozonen för överträning. Vid båda tillfällen har jag pressats hårt att tävla och vara i form under alldeles för lång tid. Samtidigt har tillgången på mat varit begränsad. Detta har lett till viktnedgång och en försämring efter varje träningspass. Båda gångerna har jag också blivit sjuk.

Sista gången jag blev övertränad/sjuk och dålig behövde jag två månaders vila för att komma igång. Den gången tvingades jag också tacka nej till landslaget och VM. Min maxpuls under en månad var 178. Det är 20 slag under min normala puls. Vid detta tillfälle blev jag för övrigt portad från landslaget i cykel. De (förmodligen bara en) ansåg att om man tackat nej en gång vill man inte vara med mer.

2 Comments

 • Mer sådant här i bloggen!
  Intressant att läsa vad du har för tankar samt att du förklarar på ett sätt som är lätt för alla att förstå. Vissa som skriver verkar mest intresserad av att verka smart, om sen någon fattar spelar det ingen roll. Du verkar precis tvärtom. Skitbra :D

 • Kul att du uppskattar det! Jag kommer att skriva lite mer om tränings & kostråd. Precis som du säger är det många som skriver för att visa hur duktiga de är. Problemet är att de skriver med facktermer och uttrycker sig som allt vore självklart. Deras sociala brister skiner igenom kraftigt när 99 av 100 som läser tröttnar efter någon rad.
  Tack =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.