Vad jag har kunnat surfat mig fram till är att världsrekordet för 24h cykel är 36 km/h i snitt. Det ger en slutdistans på 864 km. Om det stämmer är lite osäkert. Men jag har inte kunnat hitta något bättre rekord, även om detta är en aning dåligt dokumenterat.

Jag snittade 33 km/h under de första 21,5 timmarna. Då cyklade jag grusväg, backar, vilse osv. Dessutom åt jag i farten och planerade att cykla tre dygn till. 36 kilometer i timmen håller jag utan problem under en längre tid. Om jag också kan göra det på bana, eller helst en lång utomhusarena, kan jag nog överträffa det. Jag få ha vätska på ryggen, tempocykel, tempoutrustning och en kanonform. Men jag är rätt säker på att jag klarar det.

Kanske gör jag det om två år på den här:

Canyon Speedmax 2013

Fast jag gör det helst utomhus. Det ska vara roligt också.

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/7/3/7/andreaslinden.se/httpd.www/wp-content/themes/themetrust-create/inc/template-tags.php on line 681

9 Comments

 • 541 miles (870 km eller ett snitt på 36.2 km/h) är satt av 47-årige Andy Wilkinson. Men jag förstår inte varför du har så bråttom? Långdistanscykling och att få kroppen att hantera det handlar ju i första hand om cykla långt, länge och i en massa år. Det finns ju en anledning till att ultracyklisterna är ”gubbar” och det är ju inte för att dom ligger på sin fysiska peak då, utan för att det är då som deras kroppar är tillräckligt vana (och detsamma gäller väl även triatleter på långdistans). Och att kroppen havererar är väl något som du borde ha tagit med dig ifrån Sverigeloppet? Jag tror säkert att du kan slå en massa rekord, men skynda långsamt så kanske du undviker alla skador som du verkar drabbas av nu.

  • Att min kropp havererade under de sista milen genom Sverige berodde på en skada som jag drog på mig helgen innan start. Den skadan berodde på kraftig nedkylning i högerknäet. Vänster baksida fick kompensera detta i 180 mil. Därefter gick det inte mer. Om jag inte startat med den skadan skulle jag klarat 100h. Med god marginal.
   36,2 i snitt i 24h är inte långt borta. Jag snittade 35 km/h i 13 timmar. Under de första 21 timmarna hade jag 33 i snitt. Utan problem.

   Jag kommer under 2012-2013 satsa på halv IM. Det är dock för att jag vill få upp farten och kunna tävla oftare. Då kan jag växla upp till hel IM med god erfarenhet och bra fart. Rent skadeförebyggande kan det vara positivt för löpningen och simningen. I de grenarna har jag inte i närheten av den träningsmängd som jag har i cykling.

   Och varför skulle jag ha bråttom? Rekorden jag försöker slå är helt klart realistiska just nu. Om du inte tycker att det är realistiskt får det stå för dig. Så länge jag strävar efter något som är inom ramen för vad jag kan klara har jag inte bråttom. Jag har absolut ingen plan att någon gång bli ultracyklist överhuvudtaget.

   Att lära kroppen att cykla långt och länge gör du inte genom att cykla överdrivet långt och länge. Det finns en brytpunkt där nedbrytningen blir för intensiv och återhämtningen blir för lång. Att cykla längre än 10h i sträck kan enbart ge effekt rent praktiskt och mentalt.

   Tack för tipsen!

 • Du behöver ju inte tacka för tipsen efter det att du dissat allihopa :)

  Vi har uppenbarligen lite olika syn på det hela. I min värld är det ju ganska rejäl skillnad mellan 35 i snitt under 13 timmar och 36 i snitt under 24 timmar. Vad det gäller att cykla långt och träna så handlar det väl om 2 aspekter: dels den fysiska och dels den mentala. Visst är det väl som du säger träningspass över 10 timmar inte är produktivt rent fysiskt, men samtidigt tror jag att du underskattar den mentala aspakten. Och även den praktiska träningen i att cykla långt, och ensam. Att gå från en längsta sträcka på 30 mil (och förmodligen Vätternrundan, dvs. i klunga?) till 210 mil solo tycker jag fortfarande är ett stort steg. Kolla t.ex. hur Gunnar Ohlanders förberedde sig för RAAM. Och avseende ultracykling; att slå rekord på sträckan 210 mil är i alla fall ultracykling i min värld :)

  Att sätta upp som mål att man ska slå rekord första gången man prövar något tycker jag är att ha bråttom. Pröva ett 24h-lopp först innan du sätter som mål att slå världsrekord, cykla en 100-milare eller 60-milare solo innan du säger att du ska slå rekord på 210 mil. Du har ju uppenbarligen en skalle som tar dig väldigt långt, men jag tror att du skulle ge dig själv en ännu bättre chans om du ”inte hade så bråttom”. I all välmening.

  • 33km/h i snitt i 21 timmar är nära 36km/h i 24 timmar. Särskilt med tanke på att jag planerade att cykla 79h till.

   Den mentala aspekten är inget jag glömmer eller lämnar åt slumpen. Vad får dig att tro det? Mental styrka är inget man får med ålder. Mental styrka är något man får av erfarenhet eller framförallt av vad man gör med sin erfarenhet. En annan fin uppladdning kallas visualisering. Jag var fulltankad mentalt när jag startade. Under de 80 timmarna i sadeln hade jag aldrig några negativa tankar.

   Jag var mycket väl förberedd och hade slagit rekordet med hästlängder om jag inte dragit på mig inflammationen i högerknäet, under svinkalla GBG triathlon, helgen innan.

   Att försöka slå rekord i det första rekordförsöket är självklart. Men uppenbarligen är det något du förstår som inte jag förstår. Dock kommer inte ”åren” ge mig några svar. Vi är två helt olika personer.

 • Låter överdrivet skrytsamt vissa inlägg här, men ändå intressant läsning, lite taggande med, sen kan det ju ochså vara en fruktansvärd stor skillnad på cykel och cykel. Jag menar man kan ju lättare avverka t.ex fem mil på 2 timmar otränad på en bra cykel än samma distans på en sämre cykel om man är vältränad, sen cyklar man ju inte flera mil som helt otränad snabbt även om man har en bra racer.

  • Bloggen handlar om mig och mina drömmar. När jag skriver om en dröm skriver jag självklart också om varför jag tror att jag kan klara den. Jag skriver inte denna bloggen för att du eller någon annan ska läsa och bli imponerade utan för att jag gillar att skriva ner mina tankar och drömmar.
   Att berätta om en dröm och vägen dit är ödmjukt.

   Det går över 10km/h snabbare att cykla på ovan publicerade cykel än på t.ex. en bra mountainbike. Skillnaden mellan olika cyklars prestanda kan vara lika stor som skillnaden mellan olika människors fysik.

   Rekordet på 12h är numera 42,6km/h i snitt. Det är väldigt mycket snabbare än 36km/h på 24h. Den skillnaden talar om att 24h-rekordet definitivt går att putsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.