Världens främsta cyklist, triathlet och idrottsman förlorar sina sju TdF-segrar. Lance chockade en hel värld när han gjorde comeback efter sin cancer och vann Tour de France 7 år i rad. Nu har USADA tagit fram nya bevis och säger sig kunna sätta dit amerikanen. Dock väljer Lance att inte bemöta USADA utan väljer helt enkelt att lägga ner både sin karriär och sitt försvar. Enligt egen utsago vill han lägga tid på annat efter att ha tröttnat på ”häxjakten” för att sätta dit honom.

Huruvida Lance är ren eller inte vet jag ej. Jag kan bara spekulera. Precis som alla andra, utom USADA. Jag litar på att USADA, WADA, UCI m.fl. gör sitt jobb korrekt. Döms han för doping har han förmodligen också dopat sig. Nu döms han dock utan att försvara sig. Det gör det betydligt svårare att hävda att han varit dopad. Detta vet Armstrong också. Därför kommer hans fall alltid förbli spekulationer.

Lance var från början triathlet som sadlade om till cyklist. Det senaste året gjorde han dock comeback i sporten och levererade magiska resultat. Även den satsningen tvingas han nu lägga ner.

Frågan är då: Vem får titlarna? 43 av 60 topp tio-placerade cyklister har också varit inblandade i dopinghärvor. Ska övriga 17 åkare få dela på dem? Och pengarna? Vem får pengarna Lance vunnit? Näst sista året som Lance vann var 2004. Om han fråntas segern går den till Andreas Klöden. Han har också åkt dit. Därför bör den gå till Ivan Basso. Men han har också åkt dit. Fyran Jan Ulrich då? Han har också åkt dit. José Azevedo blev femma men har även han varit i blåsväder. Francisco Mancebo kan heller inte få titeln då han varit inblandad i Operacíon Puerto. Återstår gör då Georg Totschnig. Vem är det? (Han blev dock misstänkt flera år efter karriärens slut.)

För cykelsporten är detta en katastrof. Sportens största stjärna någonsin åker dit. Vad finns det kvar? Självklart finns det fantastisk underhållning att njuta av. Cyklister att beundra och öden att begrunda. Vem vinner, vem försvinner?

Tyvärr kommer cykelsporten att få släpa på en fotboja av spekulationer. Precis som Lance. Går det att lita på dem som vinner? Är alla dopade? Är det rättvist?

Jag vet inte. Jag följer det inte längre.

2 Comments

  • när åkte andreas klöden dit för doping? har jag aldrig hört talas om. medialt sett är detta ju inte bra för cyklingen, men cykelsporten är ju renare idag då det genomförs intensivare dopingarbete och jag är helt säker på att cyklingen kan leva vidare även med detta. det är ju inte i närheten lika många som dopar sig idag jämfört med början av sekelskiftet så jag tycker det finns anledning att följa cykelsporten. Men det är min åsikt :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.