För fem år sedan var jag i Monaco på träningsläger. Jag fastnade för landet. Bergen som omger Monaco är fantastiska att cykla i. Staden som utgör hela Monaco är livlig men liten. Flygplatsen i Nice ligger nära till hands. Landet är en bra utgångspunkt till resten av världen. Jag har inte kunnat släppa tanken på att flytta till landet. Mitt mål är att bo här år 2017. Tio år efter den tanige cyklistens första resa från landet.

Kravet för att få flytta till Monaco är att man ska ha 100 000 euro på ett konto registrerat i landet. Det har jag inte nu. Och jag kommer heller inte att ha det på många år. Däremot kan man få komma in i landet om man har något unikt. Det blir min väg att gå. Jag ska snacka mig in i landet. Dock behöver jag ha något unikt att prata om. Det ”unika” är helt klart en bedömningsfråga. Positivt är att de räknar professionella idrottsmän som något unikt. För att använda min licens behöver jag bra resultat. Därför kommer jag att satsa hårt på Tristar Monaco 111. Den tävlingen är hjärtat i organisationen Star Events som är registrerad i Monaco. En organisation som jag har en god relation med.

Monaco skulle jag använda som fast bostad istället för Sverige. Jag skulle också ha stor nytta av landet som träningsbas under sommaren. Utgångsläget är mer fördelaktigt än Mallorca under sommarens tävlingssäsong. Det finns en regel i Monaco om att man ska befinna sig i landet under minst 183 dagar per år. Jag kan inte vara på någon plats under 183 dagar varje år. Den regeln är dock lätt att komma runt med timers och vänner. De genomför slumpvis kontroller av invånarnas aktivitet genom att se över elräkning och vattenförbrukning.
Uppskattningsvis får jag betala 200 000 kr/år i hyra och avgifter i landet. Det är just hyran som är hög. Maten i landet är inte särskilt dyr så länge man lagar den själv. Det går såklart att handla i dyra mataffärer men med Carrefour i staden och italienska butiker en bit utanför blir maten inte dyrare än i Sverige.

En säsong skulle se ut följande:

Januari-maj: Mallorca för grundträning, formtoppning och tävling

Juni-augusti: Monaco som bas för tävlingar runt om i Europa

September-oktober: Mallorca, träning och tävling samt avreseort till tävlingar

Oktober-januari: Monaco, återhämtning och basträning (styrka, simning, kondition)


Något av det jag uppskattar mest med Monaco är dess internationella spridning där blandade kulturer ses som en tillgång. Det är en samling människor vars ursprung inte ifrågasätts. I Monaco finns inte yttrycket ”andra generationens invandrare”. Allt är inte perfekt i landet. För något sådant vore omöjligt. Det kan ju inte vara bättre än Sverige med dess svenskar. Sveriges demokrati är det mest rättvisa som finns. I alla fall om du alltid håller med majoriteten. Men när majoriteten är på väg åt helvete flyr jag till mitt eget paradis.

5 Comments

 • Det är nog inte många som är i landet 183 dagar om året… ta bara alla tennisspelare som är bosatta där. Tennis har ingen säsong som så många andra sporter, utan de är på resande fot från slutet december till november. (Fast det vet väl du som har spelat tennis förut.)

 • Hejsan, jag hoppas du når dina mål!

  En fråga dock; varför ha träningsläger på Mallorca? Vad har Mallorca som Monaco och rivieran inte kan erbjuda?

  Mvh

  • Hej Chris,

   Intressant fråga.

   Mallorca har ett unikt utbud av cykelvägar och terräng. Rivieran, och framförallt Monaco, serverar mest kuperad terräng. Det par ett fåtal cyklister bra. Men de allra flesta behöver varierad terräng och valmöjligheter.

   Även klimatet är bättre på Mallorca.

   Dessutom har Mallorca, till skillnad från Monaco, hotell som kostar mindre än 200€/natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.