Tävlingspremiären gav mig årets första seger. Men det krävdes en ordentlig insats för att åka därifrån med den största och fylligaste tårtan (en del av priset). Banan och motståndarna bjöd på en hård tävling som avgjordes först på upploppsrakan. De 25 första snittade under 4 min/km under den inledande och extremt kuperade 5,5 km långa löpningen. Det kallar jag bra bredd.

Seger Artà Duathlon Andreas Lindén
Seger i Artá Duathlon men för trött för en målgest

Inledande löpningen:

Distans: 5,5 km
Tid: 20:32 min
Medelfart: 3:40 min/km
Terräng: Extremt kuperat, något halt på vissa ställen
Placering delmoment: 6
Placering: 6 (förstagruppen)

Jag startade längst fram men ville själv inte ta kommandot över farten. Därför lade jag mig på 4-5 plats under den inledande löpningen. Efter någon kilometer ökade en kille tempot och drog iväg solo. Eftersom det var drafting lät jag honom kuta ifred. Något senare stack en pinnsmal tysk iväg. Men han hade inte rakat benen. Min slutsats var därför att han inte var någon duktig cyklist. Därför lät jag även honom gå.
Banan var kuperad till en början. Därefter blev den mycket kuperad. Vi sprang upp till klostret i centrum av den vackra byn. Backen var till en början brant. Efter den sista tredjedelen var en trappa. På toppen var vi ikapp de håriga hetslöparna. Därefter höll vi ett stadigt tempo nerför andra sidan av den nästan lika brant lutande backen.

Växling till cykel:

Jag hade näst snabbast tid i den första växlingen. Viktigast var dock att jag var snabbast iväg efter växlingsområdet. Mina Zoot-skor utan varken snören eller snabbsnörning sparade mig tid och energi. Jag var hur lugn som helst och visste att jag skulle växla snabbare och mer kontrollerat än de övriga.

Cyklingen:

Distans: 30 km
Tid: 44:59 min
Medelfart: 39km/h
Terräng: Lätt kuperat, måttlig sidvind, något halt inne i staden
Placering delmoment: 1a (delad tid)
Placering: 3 (förstagruppen)

Efter någon knixig kilometer var vi ute från Artà där vi skulle cykla tre varv fram och tillbaka på en avstängd väg. Alla vägar och gator under hela tävlingen var helt avstängda. Som vanligt började de övriga försöka köra ifrån varandra från hjul utan att attackera. Jag satt bakom, tog det lugnt och iakttog spektaklet. När vi bara var fyra pers kvar i vår klunga började de prata ihop sig mot mig. Jag förstod mycket väl vad de tänkte göra och vad jag behövde göra. Det slutade med att de tröttade ut sig själva i kantvinden.
Tanken slog mig några gånger att lägga mig först i kantvinden och köra stenhårt i 1,5km så att de andra släppt. Men jag gjorde inte det av tre anledningar. 1, jag hade ingen aning om hur banan gick. 2, min taktik var att springa bra och ta det lugnt på cykeln. 3 (framförallt), rent fysiskt var jag i alldeles för dålig form för att orka.
På vägen tillbaka till växlingsområdet gick banan uppför backen till klostret igen. De andra ökade tempot men jag hade inga svårigheter att följa med.

Växling till löpning:

Jag växlade snabbast och var först ut på löpningen. De övriga hade spurtat in från cyklingen för att få en bra plats in i växlingsområdet. Återigen sparade jag tid och energi tack vare mina skor.

Avslutande löpningen:

Distans: 3 km
Tid: 10:07 min
Medelfart: 3:22 min/km
Terräng: Kuperat, något halt på vissa ställen
Placering delmoment: 1
Placering: 1

Jag tog kommandot i kvartetten men orkade inte hålla det tempot jag är van vid att kunna hålla. I backen under det sista varvet ökade den starkaste spanjoren tempot, splittrade gruppen och lämnade mig som tvåa 10-15 meter bakom. Jag förmodade att jag skulle kunna utnyttja min starka avslutning på det nedåtlutande upploppet. Jag sprang förbi ledaren med 25m kvar och vann med 5 meter. Att kalla det ”seger med knapp marginal” vore en skymf mot Lisa Nordén. Men rent fysiskt var det precis att jag orkade förbi.

Andreas Lindén Artà Duathlon
Jag var inte van vid att hålla så hög belastning under så lång tid. Efter målgång var jag ordentligt medtagen.

Sammanfattning

Mitt mål var att avsluta den sista 3km långa löpningen under 10 min. Det hade jag gjort med god marginal på en flack bana. Så här års är jag grymt nöjd med löpsträckorna. Jag var inte bra på cykeln men min lägsta nivå är så hög att jag ändå var starkast i gruppen.

Att den supersmala tysken med håriga ben hade en cykel av märket ”Storck” gav mig ett skrattanfall som höll i sig tills han inte orkade hålla vårt tempo längre.

Klicka här för att komma till resultatlistan.

Arrangemanget

Jag är imponerad. Allt fungerade superbra. Inskrivningen gick snabbt. Startavgiften var 12 euro. Förutom chip och nummerlapp fick varje startande en goodie-bag med cykellås, t-shirt, lokalt producerad likör, vattenflaska, en energibar och en dricka.
Under loppet var samtliga vägar helt avstängda från trafik trots att tävlingsområdet var mitt i centrum. Vi leddes av motorcyklister, cyklister och poliser runt hela banan. Skillnaden mot svenska tävlingar är enorm. Ta till exempel Vätternrundan. En motionstävling med 18 000 deltagare som omsätter många miljoner. Trots detta har de endast fått igenom 30 km bilfri väg. Alltså ungefär samma sträcka som vi använde oss av idag. Det är inte Vätternrundans organisation det är fel på, det är Sveriges organisation.
Efter loppet bjöds alla deltagare på recovery-buffé. Vi fick Cola, Fanta, vatten, olika frukter, godis, pastasallad, pizza, bröd, tortillas etc. Därefter fick alla deltagarna fri massage.

Artá Duathlon 2013
Jag var i tävlingsområdet, 75 min innan start. För spanjorerna var det tidigt. När jag fick se den enda incheckade cykeln blev jag fundersam på deltagarnas nivå.
Artà Duathlon Mallorca 2013 växlingsområde
Växlingsområdet & 200 incheckade cyklar
Andreas Lindén växlar från löpning till cykel Artà Duathlon 2013
Första växlingen från löpning till cykel
Andreas Lindén seger Artà Duathlon 2013
Prisutdelning

11 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.