Det blev ingen tävling för mig idag. Jag vaknade tre gånger i natt och testade benet. Första gången kl 02:50, sedan 04:30 och sista gången 05:55. När jag gick upp på morgonen kändes det i princip helt bra. Men jag valde säkerheten före viljan redan igår. Ida frågade mig vad jag hade rått någon av mina klienter att göra. Jag svarade att jag självklart sagt åt dem att ställa in tävlingen om det inte var VM. Därefter var det svåra beslutet självklart men tungt. Jag älskar att tävla.

Istället blev det simtävling mot mig själv.

Idag körde jag ytterligare ett pass med 100m-intervaller. Återigen gjorde jag betydligt bättre tider än sist.  I denna takten kommer jag kanske att lyckas ta mig från 5:30 min till 5:00 min på 400m på bara en månad. Det är inte bra. Det är otroligt bra. Som vanligt tror jag på det otroliga och sätter det som mål. Klarar jag det inte under nästa simtest så klarar jag det under nästnästa eller nästnästnästa.

Min utveckling under den senaste veckan:

Samtliga tider är 100m sammansatt simning i 25m-bassäng, utan redskap, med start i bassängen.

3 feb.

 1. 1:17 min
 2. 1:19 min
 3. 1:19 min
 4. 1:21 min
 1. 1:18 min
 2. 1:20 min
 3. 1:19 min
 4. 1:22 min

7 feb.

 1. 1:15 min
 2. 1:14 min
 3. 1:13 min
 1. 1:15 min
 2. 1:14 min
 3. 1:13 min

10 feb.

 1. 1:10 min
 2. 1:10 min
 3. 1:12 min
 1. 1:11 min
 2. 1:14 min
 3. 1:17 min

De senaste två passen har jag gjort likadant. Det första passet hade jag något kortare vila och körde en intervall mer per set. (Här finns mer detaljerad info) Till nästa pass måste jag förlänga vilan något. Detta på grund av att jag blivit bättre. I takt med att jag blir bättre och snabbare kan jag också trötta ut min kropp mer. Därför behöver jag vila mer mellan intervallerna och även mellan seten. Tiderna talar om det för mig. Jag kommer även förlänga vilan mellan den 2a och 3e intervallen i båda seten med ytterligare 30 sek.

Min tanke är att sedan förlänga intervallerna till 200m istället för 100m när jag klarat åtminstonde ett set under totalt 3:30 min, effektiv tid. Det bör jag kunna göra efter nästa intervallpass. På 200m är 2:25 målet. Lyckas jag med det är 400m under 5 min väldigt nära. Under ett 400m-test startat jag från en startpall vilket ger mig 3-4 sek kortare tid.

Swimming, triathlon
Simning i havet, Santa Ponca

 

Under sommarens tävlingar lär jag tappa tid på simningen. Men inte i närheten av så mycket som jag tappat tidigare. Jag är övertygad om att jag om några år inte tappar någon tid alls på de flesta av proffsen. Vägen dit består av fokus, tålamod och nytänkande.

4 Comments

 • Bra förbättringar helt klart.
  Men att kapa 3-4s med start från pall, tveksamt. Den starttekniken skulle nog en och annan elitsimmare gärna vilja lära sig. Därmed inte sagt att du inte kommer att fixa 5min på 400, det kommer du att göra. Förr eller senare.

  • Tack! :)
   Möjligt att det var i överkant. Men det handlar om en dålig uppskattning snarare än en medveten överdrift. Hur mycket snabbare det går får jag helt enkelt testa fram. ”Förr eller senare” stämmer bra överens med mitt tankesätt även om jag är mer optimistiskt inställd på ”snart eller snarare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.